Nieuws

Volkert van der G. kan emigreren; meldplicht vervalt

Volkert van der G. heeft het door hem aangespannen kort geding tegen de Staat gewonnen. Dat betekent dat de moordenaar van Pim Fortuyn zich niet meer bij de reclassering hoeft te melden. © ANP
APELDOORN - Volkert van der G. heeft het door hem aangespannen kort geding tegen de Staat gewonnen. Dat betekent dat de moordenaar van Pim Fortuyn zich niet meer bij de reclassering hoeft te melden.
De 48-jarige Van der G., die na zijn vrijlating in Apeldoorn ging wonen, moest zich één keer in de drie weken melden bij de reclassering. Deze meldplicht was hem opgelegd als een van de maatregelen voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014.
Van der G., die heeft aangegeven naar het buitenland te willen verhuizen, verzette zich hiertegen en spande een kort geding aan. En met succes, want de rechter geeft hem gelijk.
De Apeldoorner kreeg 18 jaar cel voor de moord op Fortuyn op 6 mei 2002. Hij werd op 15 april 2003 veroordeeld. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Amsterdam opnieuw tot 18 jaar. Nadat Van der G. twee derde van zijn celstraf had uitgezeten, kwam hij vier jaar geleden onder voorwaarden vrij.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl