Rondlopen in het paradijs

BARNEVELD - In het paradijs rondlopen op zoek naar jonge pimpelmezen en boomkruipers, groene en heidekikkers en zonnedauw is een buitengewoon rustgevende activiteit. Tot dan toe had ik er nooit zo bij stilgestaan dat een activiteit ook rustgevend kan zijn.

Maar toen voormalig Hoofd der School met de Bijbel en vogelteller Henk heel voorzichtig het eerste nestkastje opende, geroutineerd z’n linkerhand op de opening legde, met z’n rechterhand het in- en uitvlieggat afdekte en door z’n vingers naar binnen gluurde, daalde er een serene rust neer tussen de bomen. Ik mocht ook kijken.

Onze timing was onaards perfect
Harm Edens

Negen mezen in een piepklein huisje, keurig naast en op elkaar gestapeld. Een mini flatgebouw vol jong leven, klaar om de wijde wereld in te gaan. Drie meter boven ons in een grote oude beuk zaten de ouders min of meer rustig te wachten tot we klaar waren met controleren. “Ze zijn het gewend”, zei Henk, die geroutineerd het dak terugzette op het vogelhuis. We gingen op een meter of tien zitten wachten. En onze timing was onaards perfect. De ouder-mezen bleven roepen naar hun jongen. Gefladder in de kast, een koppie in het gat, even wennen aan het felle licht, kijken wat er te wachten stond in die grote nieuwe wereld en floep… daar vloog een jonge pimpelmees uit, maakte een rondje over een veld en landde vlakbij de ouders in de boom.

Tekst gaat verder onder foto

Er is niks mooier dan...

Ik keek naar Henk. We hadden allebei een grote grijns op ons gezicht. Ik wilde weten hoe het kwam dat Henk na al die jaren tellen nog steeds zo blij was met ieder nieuw vogeltje. “Ik zou iets kunnen zeggen in de tale Kanaäns”, zei Henk. “Maar dat mag niet van m’n vrouw.” De grijns werd groter. Ik vroeg niet verder, want de volgende mees vloog uit. Er is niks mooier dan nieuw leven. Amen. En amen betekent: Zo is het. En zo was het.

Iedere zaterdag is weer een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Kijk hier de vorige uitzending terug: