Nieuws

Dit zijn tips om deze week de warme plaknachten door te komen

Dat het warm is en droog is eigenlijk al geen nieuws meer. Komende week doet het weer er nog een schepje bovenop en krijgen we een hittegolf. Er zijn tropische temperaturen op komst en dat betekent behalve zwoele avonden ook echte plaknachten. © Pixabay
ARNHEM - Dat het warm is en droog is eigenlijk al geen nieuws meer. Komende week doet het weer er nog een schepje bovenop en krijgen we een hittegolf. Er zijn tropische temperaturen op komst en dat betekent behalve zwoele avonden ook echte plaknachten.
Vooral aan het einde van de week is het zweten in bed. De temperatuur daalt dan volgens MeteoGroup in Wageningen niet verder dan 19 graden. 
Voor wie geen slaapkamer met airco heeft, is er gelukkig genoeg te doen om ook tijdens deze warme nacht lekker te slapen. We vroegen een paar jaar geleden al eens aan neuroloog Viviane van Kasteel van het Zwolse slaapcentrum om haar tips te delen. 

We zetten ze nog eens op een rij:

  • 'Ga niet te vroeg naar bed. Bij warm weer is je lichaam namelijk nog warm en kom je moeilijk in slaap.'
  • 'Neem voor dat je naar bed gaat een lauwwarme douche. Daarmee koelt je lichaam af.'
Maar naast het afkoelen van je lichaam, moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat de omgeving van je slaapplek afkoelt. Dat kun je op verschillende manieren doen.
  • Zet de ramen open. In de nacht koelt het namelijk lekker af.
  • Gebruik een ventilator of een airco. 'Maar zorg dat je het niet te koud maakt, dan slaap je ook weer moeilijker.'
Er gaan verhalen over het drinken van een biertje of een wijntje voor het slapen gaan, dat zou je eerder in slaap brengen. Maar...het terrasje opzoeken voor het slapen gaan, is volgens de neurologe ook geen goed idee.
  • 'Het is natuurlijk gezellig met warm weer om een biertje te drinken en het is verleidelijk om er dan nog een extra te drinken, maar door de alcohol kom je nog moeilijker in slaap.'
Wat kun je dan wel drinken om in slaap te komen?
  • Warme melk wordt wel eens genoemd. 'Maar ook dat werkt niet meteen. Daarvoor moet je er wel liters van drinken', zegt Van Kasteel.
En wil het nou echt niet lukken om binnenshuis in slaap te komen? 'Ga dan lekker buiten slapen. Dat is ook altijd koeler dan binnen, maar zorg dan ook dat je niet te veel dekens gebruikt', aldus Van Kasteel. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52