Nieuws

Onderhandelingen zijn klaar, Arnhem krijgt paarsgroen college

Arnhem krijgt de komende vier jaar zoals verwacht een coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA. De paarsgroene coalitie bestaat uit winnaars en verliezers van de verkiezingen in maart. GroenLinks en VVD wonnen terwijl D66 en PvdA juist zetels verloren. © ANP
ARNHEM - Arnhem krijgt de komende vier jaar zoals verwacht een coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA. De paarsgroene coalitie bestaat uit winnaars en verliezers van de verkiezingen in maart. GroenLinks en VVD wonnen terwijl D66 en PvdA juist zetels verloren.
De partijen wilden draagvlak en nodigden tijdens de formatie iedereen uit om ideeën aan te leveren voor de komende periode. Daarvoor zijn openbare bijeenkomsten geweest. Het coalitieakkoord kan nog door een aantal partijen voorgelegd worden aan hun leden. 
De SP valt door een enorme verkiezingsnederlaag voor het eerst in acht jaar buiten de boot. De paarsgroene combinatie heeft een meerderheid van 22 zetels in de raad.

Nieuwe wethouders

Het coalitieakkoord en de zes kandidaat-wethouders worden morgen gepresenteerd. Volgende week worden de beoogde wethouders voorgedragen aan de raad.
Informateur Tom van der Lee werkte vanaf het begin al aan een college met GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA. Hij noemde die het meest kansrijk, maar niet eenvoudig
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl