Nieuws

Bezorgde inwoners en politiek Dreumel willen 'eigen slib eerst'

DREUMEL - De Vonkerplas mag alleen volgestort mag worden met slib uit de omgeving. Dat willen inwoners van het dorp Dreumel, die daarbij gesteund worden door politieke partijen die de nieuwe coalitie in de gemeente West Maas en Waal gaan vormen. Dat bleek donderdagavond tijdens een informatieavond van het Burgercollectief Dreumelsewaard. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer willen de plas minder diep maken om zo meer natuur te maken.
De bevolking van Dreumel ziet dat niet zitten. Zij denken dat het drinkwater verontreinigd wordt, omdat ze vrezen dat de plas straks volgestort wordt met verontreinigd buitenlands slib. Het was dan ook volle bak in het zalencentrum waar de informatieavond werd gehouden. 

Zorgen over gezondheid

'Ik vraag mij eigenlijk af wat er allemaal in het zand zit, of het allemaal wel goed is voor de gezondheid, de grond en de dieren. Ik maak me er zorgen over', zegt een bewoonster op de informatieavond. 
Verslaggever Jeroen Mäkel was bij de informatieavond aanwezig.

Spervuur aan vragen

De verontruste inwoners van Dreumel vuurden de ene na de andere vraag af op vertegenwoordigers van de gemeente, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer wil ondanks het protest beslist nu nog niet stoppen met het project. Eerst moet een milieuonderzoek uitwijzen wat de gevolgen van het storten van slib in de Vonkerplas precies heeft.
Staatsbosbeheer zegt de inwoners wel toe akkoord te gaan met onafhankelijke controles naar de kwaliteit van het te storten slib. Het burgercollectief Dreumelsewaard is blij met die toezegging. De avond werd afgesloten met een parodie op het gedicht van dichter Marsman, getiteld 100 jaar na Marsman.

Het gedicht:

Denkend aan Dreumel zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan.
Rijen ondenkbaar ijle populieren door Staatsbosbeheer tot hakhout gemaakt.
En in de geweldige ruimte verzonken, de Vonkerplas verondiept tot een strang.
Bouwafval, golfplaat, piepschuim en plastic, flessen en doppen, verweesd langs de kant.
Het vuil ligt er diep, en de bever wordt langzaam in giftige grauwgrijze modder gesmoord.
En in alle besturen wordt de stem van de burger met zijn eeuwig geweeklaag gevreesd nog gehoord.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl