Directie Pelgromhof bijt van zich af in conflict

ZEVENAAR - Percura Zorg heeft, als directie van zorgcentrum Pelgromhof in Zevenaar, gereageerd op de kritiek van de Inspectie voor Gezondheidszorg. Die tikte de drie zorgaanbieders, waaronder Percura, in het centrum vorige week op de vingers. Percura Zorg wijst de aantijgingen van de hand.

Volgens de inspectie lopen de cliënten risico's. Bewoners, familieleden en medewerkers klaagden over de problemen tussen Percura Zorg, Stichting Pleyade en Vitaal Thuiszorg die in het zorgcentrum actief zijn. 

'Contact op geen enkele wijze mogelijk'

In een verklaring zegt Percura Zorg dat het contact met de twee andere zorgaanbieders 'op geen enkele wijze mogelijk' was en dat de instelling daarop naar de gemeente Zevenaar gestapt is. Percura wijst derhalve met de beschuldigende vinger naar Pleyade en Vitaal. Zo zou Pleyade sinds 1 november vorig jaar niet meer de afgesproken huur- en servicekosten betalen. 

De gemeente Zevenaar heeft geprobeerd de verhoudingen die 'niet optimaal waren', te verbeteren, bevestigt een gemeentewoordvoerster. 'We hebben gesprekken gevoerd met de drie en ook met de partijen afzonderlijk', zegt ze. Dat lukte niet. Uiteindelijk besloot Menzis Zorgkantoor zich met de kwestie te bemoeien. Ook dat haalde niets uit waarop Menzis besloot de cliënten van Pleyade en Vitaal Thuiszorg uit de instelling in Zevenaar weg te halen.

Gemeente: we hebben een zorgplicht

In de verklaring laat Percura doorschemeren dat de gemeente Zevenaar aan haar kant staat. De woordvoerster van de gemeente Zevenaar verwerpt dat. 'We hebben als gemeente een zorgplicht en vanuit die plicht hebben we de gesprekken gevoerd.'

Een woordvoerster van Stichting Pleyade laat weten niet inhoudelijk te willen reageren. Wel zegt ze: 'Op dit moment richten wij ons volledig op het zorgdragen voor een soepele verhuizing van betrokken cliënten naar hun nieuwe woonlocatie.' Het geschil over huur- en servicekosten is volgens haar een lopende zaak. 'In afwachting van de uitspraak van de rechter doen we daar geen uitspraken over.'

Orde op zaken

De inspectie gaf Percura Zorg, Stichting Pleyade en Vitaal thuiszorg vorige week nog drie weken de tijd om hun onderlinge geschil bij te leggen en orde op zaken te stellen. De Pelgromhof in Zevenaar telt 48 zorgappartementen.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zevenaar Zevenaar Zorg
Deel dit artikel: