Primeur voor Ede: coalitie presenteert wethouder luchtvaart

EDE - Het is in ieder geval een unicum in Gelderland: een wethouder luchtvaart. Die eer valt Leon Meijer van de ChristenUnie ten deel. In de vorige coalitie streed de wethouder al tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad, met deze nieuwe portefeuille geeft hij aan de strijd niet op te geven.

Er is al veel gezegd over de coalitievorming in Ede. Alle betrokkenen zijn het dan ook eens: het was geen makkelijk proces. Met eerst het uitsluiten van de grootste partij in Ede: de SGP. En daarna viel potentiële coalitiepartner D'66 uiteen. 

Ook voor formateur Gerhard van den Top was het geen makkelijke klus. Hij is opgegroeid in Ede en werkt als Dijkgraaf in Amsterdam. Hij kent het politieke speelveld, heeft ervaring met onderhandelen, maar een college vormen deed hij nooit eerder. Vooral de informatie vond hij ingewikkeld toen hij aantrad als tweede formateur: 'er was echt sprake van een patstelling.' Hij heeft de afgelopen tijd weinig tijd voor zijn eigen werk, maar Van den Top denkt dat het niet voor niets is: 'er is een soort wetmatigheid die zegt dat als je heel hard voor iets moet werken om iets voor elkaar te krijgen, dat je dan ook iets heel moois creeërt. Ik denk dat deze coalitie iets moois gaat worden, dus ik ben er ook wel een beetje trots op. 

Overdekte ijsbaan

Naast Leon Meijer, die ook zorg en financiën onder zicht krijgt, is Willemien Vreugdenhil (CDA) de tweede oudgediende van dit college. Zij wordt wethouder wijken en Welzijn. Peter de Pater (gemeentebelangen) heeft na 12 jaar in de raad ook een plekje in het pluche. Hij krijgt sport in zijn portefeuille en gaat samen met Wageningen onderzoeken of Ede een overdekte ijsbaan kan krijgen. 

Hester Veltman (VVD) gaat als wethouder voor werk en kunst. Lex Hoefsloot (GroenLinks) is de enige verrassing van dit college. De oud-wethouder uit Wageningen krijgt duurzaamheid in zijn portefeuille. 

Het concept-bestuursakkoord is hier te lezen. Op 7 juni wordt het besproken in de gemeenteraad. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: