Nieuws

'Als dit mislukt ben ik heel boos', dorpsraad Hoenderloo bang dat aanleg glasvezel mislukt

De aanleg van glasvezel in Berkelland in 2016.
Verwarring en onduidelijkheid op de Oost-Veluwe. Enkele bewoners hebben daar een paar jaar geleden met één bedrijf het initiatief genomen om in het buitengebied glasvezel te laten aanleggen. Maar nu is er een tweede bedrijf gekomen, die dezelfde inwoners als klant probeert te krijgen. De Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland betreurt de manier waarop bewoners in de buitengebieden van Apeldoorn, Voorst, Brummen, Epe, Ede en Rheden nu heen en weer worden geslingerd tussen deze twee aanbieders van glasvezel: Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Veluwe. © Archief Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Verwarring en onduidelijkheid op de Oost-Veluwe. Enkele bewoners hebben daar een paar jaar geleden met één bedrijf het initiatief genomen om in het buitengebied glasvezel te laten aanleggen. Maar nu is er een tweede bedrijf gekomen, die dezelfde inwoners als klant probeert te krijgen. De Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland betreurt de manier waarop bewoners in de buitengebieden van Apeldoorn, Voorst, Brummen, Epe, Ede en Rheden nu heen en weer worden geslingerd tussen deze twee aanbieders van glasvezel: Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Veluwe.
'Eigenlijk vind ik het gewoon onfatsoenlijk', zegt Werner Ludwig van Hoenderloo's Belang. 'Wij zijn al jaren met Glasvezel Buitenaf bezig om alle voorbereidingen te treffen. Overleg met gemeenten, vergunningen voor graafwerkzaamheden, dat soort dingen. En nu komt er zo opeens een andere aanbieder op het laatste moment ook even in fietsen.' 
Die andere aanbieder is Digitale Stad Veluwe, met als partner KPN, en onbereikbaar voor een reactie. Glasvezel Buitenaf zegt niet te vrezen voor deze nieuwe aanbieder. 'Wij zijn al heel ver in de voorbereidingen en doen het echt met de bewoners samen, dus we gaan ervan uit dat we de 50 procent wel halen', zegt Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf. 
De tekst gaat verder onder de video: 
Dorpsraad Hoenderloo is bang dat aanleg glasvezel mislukt door tweestrijd bedrijven
Gebieden die aangesloten willen worden op glasvezel, zodat ze snel internet tot hun beschikking hebben, komen pas daarvoor in aanmerking als minimaal 50 procent van de huishoudens meedoet; glasvezel is duur. De kans bestaat dat wel 50 procent of meer van de inwoners van het buitengebied in Oost-Veluwe glasvezel wil, maar dat als die verdeeld zijn over twee bedrijven beide bedrijven de grens van 50 procent niet halen. 

'Merkwaardige ontwikkeling'

Peter van Heek van de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland: 'Zo wordt het wel erg ingewikkeld om minimaal 50 procent deelname te halen. Wij maken ons als belangenvereniging voor de leefbaarheid van het Gelderse platteland ernstig zorgen.' Van Heek spreekt van een 'merkwaardige ontwikkeling'.
Van Heek: 'Willen we langer veilig thuis wonen op het platteland, dan is glasvezel onmisbaar. In de Achterhoek is de 50-procentregel in diverse gemeenten gehaald. 'Daar is ook gestart met de aanleg. Bronckhorst haalde zelfs meer dan 70 procent.'  Glasvezel Buitenaf heeft hier de aanleg geregeld. Dit bedrijf is gevestigd in Almelo en is inmiddels actief in zeven provincies. .

Opeens tweede aanbieder

Ongewenst vindt Van Heek deze situatie: 'Het gevaar is nu levensgroot dat KPN probeert markt terug te veroveren of juist de markt voor Glasvezel Buitenaf te bederven, zodat die benodigde helft gebruikers niet gehaald wordt. En dus krijgen al die mensen geen snel internet.'
De vereniging wil dat beide aanbieders samenwerken in de gemeenten waar ze beide actief zijn. 'Glasvezel is van algemeen nut, zoals de telefoon dat ook is', zegt Van Heek. Maar de Europese Commissie floot de provincie Gelderland terug toen die glasvezel voor het Gelderse platteland wilde regelen.

Half juli duidelijkheid

Van Heek vreest dat het platteland het kind van de rekening wordt. 'Eerder wilde niemand investeren in glasvezel en nu is het buitengebied toch een interessante markt waar een glasvezeloorlog ontstaat. Dat kan toch niet waar zijn.' Half juli is duidelijk hoeveel inwoners aangeven glasvezel te willen en voor welk bedrijf zij kiezen. 
Een woordvoerder van KPN die participeert in de initiatieven van Digitale Stad Veluwe laat vrijdagavond weten dat meerdere aanbieders niet betekent dat de drempel van 50 procent niet wordt gehaald. 'In Lochem waren meerdere gegadigden en de drempel werd ruim gehaald', zegt hij.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl