'Er moet ook nu al iets gebeuren met arbeidsmigranten in Zaltbommel'

ZALTBOMMEL - Het is goed dat er gepraat gaat worden om een breed gedragen beleid te ontwikkelen op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten in Zaltbommel, maar er moet nu ook iets gebeuren. Dat vindt Frits van der Schans van PvdA/GroenLinks in Zaltbommel.

Alle grootschalige huisvestingsplannen zijn voorlopig stopgezet in afwachting van nieuw beleid. Aan dat beleid gaat de komende maanden gewerkt worden als de gemeenteraad donderdagavond akkoord gaat met het voorstel.

Volgens Van der Schans heeft dat wel gevolgen. 'Wat je nu ziet is dat er allerlei woningen worden opgekocht door tuinders en uitzendbureaus en daar worden gewoon acht tot tien arbeidsmigranten in geplaatst. Als we als gemeente nu eerst maar eens zeggen dat het er niet meer dan vier of vijf mogen zijn, dan voorkom je dat er nog meer seizoensarbeiders in de dorpen komen te wonen. Daar is nu al overlast.' Vervolgens kun je volgens Van der Schans de tijd nemen om verder goed beleid te ontwikkelen.

Krijgen burgers echt wel wat te vertellen?

Martijn Stoutjesdijk van de SP is bang dat als er straks een maatschappelijk panel komt dat gaat meepraten over het beleid, de bewoners daarin minder invloed zullen hebben. In het maatschappelijke panel dat de gemeente wil opzetten, komen naast de bewoners en de gemeente ook vertegenwoordigers van telers en de uitzendbureaus te zitten. 'Wordt je dan als burger niet heel gauw weggepraat door allerlei professionals die niet anders doen dan hun argumenten maken', vraagt Stoutjesdijk zich af.

Huisvesting bij telers zelf is onwenselijk

Van der Schans vindt het geen goed idee dat arbeidsmigranten uiteindelijk bij tuinders zelf worden gehuisvest. De sector pleitte hier afgelopen woensdag bij Omroep Gelderland nog voor. Van der Schans vindt dat de arbeidsverhoudingen dan te onduidelijk worden. Ook is dan niet duidelijk welke kosten in rekening worden gebracht voor die huisvesting, zegt hij.

De tuinders zijn het hier niet mee eens, Ze stellen dat de huisvesting op eigen terrein gebonden is aan strenge regels. Donderdagavond vergadert de gemeenteraad over het huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Rivierengebied Zaltbommel
Deel dit artikel: