25 miljoen voor Nijmeegs medicijn dat kankerpatiënten helpt

NIJMEGEN - Het biofarmaceutische bedrijf Xenikos in Nijmegen werkt aan een medicijn dat afstoting na een stamceltransplantatie tegengaat. Twee investeerders schenken ruim 25 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling. Het middel wordt klinisch getest bij patiënten met bloedkanker (leukemie, lymfklierkanker) die een stamceltransplantatie hebben ondergaan.

Bij een stamceltransplantatie krijgt de patiënt een nieuw afweersysteem van een donor. 'Die donorcellen kunnen het lichaam aanvallen', legt dr. Ypke van Oosterhout van Xenikos uit.

Dat gebeurt in vijftig procent van de gevallen. Doorgaans kunnen steroïden die aanval stoppen. Maar soms werken die steroïden niet en is de patiënt in levensgevaar doordat de nieuwe stamcellen het lichaam aanvallen; dat heet graft versus host. Wanneer het lichaam een nieuw orgaan afstoot, bijvoorbeeld een donornier, is de reactie juist omgekeerd.

Medicijn 'reset' het lichaam

Van Oosterhout: 'Het medicijn waaraan we werken 'reset' het lichaam. Het helpt een afstotingsaanval van de stamcellen op de patiënt af te slaan.' Zijn bedrijf Xenikos werkt samen met het Radboudumc in Nijmegen en de Universiteit van Münster.

Eerdere medicijnen tegen afstoting na een stamceltransplantatie zijn niet effectief genoeg, benadrukt Van Oosterhout. 'Bij eerdere testen van het nieuwe middel bleken van de deelnemende patiënten twee keer zoveel van hen na zes maanden nog in leven te zijn.'

Een kleine veertig patiënten is nu met dit nieuwe medicijn behandeld. 

Met de investering van ruim 25 miljoen euro kan het middel onder een bredere groep patiënten worden getest, zegt Van Oosterhout. Hij verwacht dat het medicijn over 2,5 tot 3 jaar geregistreerd is en kan worden gebruikt in ziekenhuizen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Gezondheid Radboud Zorg
Deel dit artikel: