Nieuws

'Misbruik van de wet kost veel belastinggeld', gemeente wint zaak tegen Wob-misbruiker

Een man uit Den Haag die gemeentes bestookte met talloze Wob-verzoeken is door de rechter op de vingers getikt. De gemeente Berg en Dal spande een rechtszaak tegen hem aan en won die. © ANP
GROESBEEK - Een man uit Den Haag die gemeentes bestookte met talloze Wob-verzoeken is door de rechter op de vingers getikt. De gemeente Berg en Dal spande een rechtszaak tegen hem aan en won die.
De Hagenaar stuurde Wob-verzoeken naar gemeentes met als doel er zelf financieel beter van te worden. Volgens de Raad van State heeft de Hagenaar aantoonbaar misbruik gemaakt van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) en gaat het hem niet om informatie maar om geldelijk gewin.
De Wob-misbruiker stuurt zoveel mogelijk vragen om informatie en hoopt dat gemeentes de geldende antwoordtermijn overschrijden. Als dat gebeurt, moet er namelijk een schadevergoeding worden betaald. 
'Misbruik van de wet kost onze gemeente en inwoners veel belastinggeld', zegt burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal. 'Dat wil ik liever aan voorzieningen uitgeven, dan het te moeten 'schenken' aan Haagse snuiters, die een boordwinning proberen te vinden in de mazen van de wet.'
De man uit Den Haag moet van de rechter ook de proceskosten van de gemeente vergoeden.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl