‘Nijmeegse verslaafden naar Arnhem? Dat gaat niet gebeuren’

ARNHEM - Arnhem hoeft er niet bang voor te zijn dat de stad de Nijmeegse heroïneverslaafden moet opvangen. Dat verzekert Tobias van Elferen, fractievoorzitter van D66 Nijmegen in een gesprek met het RTV Arnhem-programma Arnhem Aktueel. Eerder deze week ontstond het beeld dat Nijmeegse junks naar Arnhem zouden worden gestuurd.

Volgens Van Elferen waren lokale media in Arnhem ‘drukker bezig met een spannend verhaal’ dan de realiteit weer te geven. 'We geven in Nijmegen acht ton per jaar uit aan heroïnebehandeling', vertelt hij. “Maar het aantal mensen dat er gebruik van maakt, is de laatste jaren sterk afgenomen.”

Van die acht ton betaalt het rijk 550.000 euro. De rest betaalt de stad zelf. De coalitiepartijen hopen die laatste 250.000 euro vanaf 2020 vanwege de afnemende vraag aan iets anders uit te kunnen geven. Een journalist vroeg vervolgens of drugsverslaafden naar Arnhem zouden gaan áls Nijmegen het héle budget zou schrappen.

'Geen problemen over schutting' 

'In dat geval zou het eventueel kunnen', heeft Van Elferen gezegd. Maar nu: 'Ik verwacht dat het niet gaat gebeuren.' Toch is er bij bestuurders in Arnhem commotie ontstaan. “Wij gooien geen problemen over de schutting. Als dat zou gebeuren, kan ik me heel goed voorstellen dat mijn Arnhemse collega’s zeggen: ‘Dat willen we niet’.”

De SP in Arnhem heeft woensdag een motie ingediend. Daarin staat dat de gemeente maatregelen moet treffen om te voorkomen dat Arnhem meer overlast van verslaafden krijgt door politieke keuzes door de gemeente Nijmegen. De Nijmeegse D66-fractievoorzitter hoopt dat die overbodig is.

'Wij wachten niet voor niets twee jaar met de invoering van de maatregel. We kijken eerst of het kán', zegt Van Elferen. 'Bovendien is het een besparing en gaan we niets helemaal stopzetten.' Dus verslaafden gaan niet twee keer per dag van Nijmegen naar Arnhem op en neer? 'Dat gaat zeker niet gebeuren. Daar kan ik me niets bij voorstellen.'

Foto: CC0

Meer over dit onderwerp:
RTV Arnhem Arnhem
Deel dit artikel: