Wat doet die kledingcontainer in de hal van het provinciehuis?

ARNHEM - Een politicus met een spijkerbroek is een vrij zeldzaam verschijnsel. Ook bij vergaderingen van de provinciale politiek. Maar vandaag even niet. En dat heeft alles te maken met een speciaal doel om spijkerbroeken in te zamelen. De broeken verdwijnen in een container in de hal van het provinciehuis.

Samen met gemeente Overbetuwe zamelt de Provincie Gelderland gebruikte spijkerbroeken in om als isolatiemateriaal te gebruiken voor de nieuwe aanbouw van het gemeentehuis in Elst. En elke hulp is welkom want de gemeente Overbetuwe is op zoek naar zo'n 7000 spijkerbroeken.

Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer was een van de eerste die een broek inleverde, maar geeft toe zelf zelden een spijkerbroek te dragen. Zijn ouders waren echter pioniers en droegen als een van de eersten spijkerbroeken, omdat hun vader na een bezoek aan de Verenigde Staten in 1947 er een aantal meenam voor zijn kinderen.

'Statiegeld op spijkerbroeken'

Scheffer is enthousiast over het project. Hij pleitte vorig jaar voor de invoering van statiegeld op spijkerbroeken omdat die een uitstekende grondstof zijn voor nieuwe materialen: ‘Per jaar gaan er 20 miljoen spijkerbroeken over de toonbank. Maar 3 miljoen broeken worden hergebruikt. De rest wordt afval. Door spijkerbroeken te gebruiken als isolatiemateriaal maken we samen met gemeente Overbetuwe werk van afval.'

In januari 2018 is de provincie begonnen met de Gelderse Circulaire Estafette om aandacht te vragen voor de mooiste circulaire projecten in Gelderland. Dit project is een van die voorbeelden. Na Apeldoorn, Brummen, Rheden, Lochem en Arnhem is Overbetuwe de zesde gemeente die het circulaire estafettestokje overneemt. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Provincie
Deel dit artikel: