Einde verkeersellende Waalsprong lijkt in zicht

NIJMEGEN - Sluipverkeer in Ressen en Lent, verkeersopstoppingen in de Waalsprong: een oplossing lijkt in zicht. Want Gelders gedeputeerde Jan Markink zegde woensdag toe om geld uit te trekken voor de Dorpensingel bij Nijmegen. Dat betekent dat er genoeg geld is om de weg ook echt te realiseren.

Voor de Dorpensingel is minimaal 11,4 miljoen euro nodig. De ontsluitingsweg moet ervoor zorgen dat het verkeer in de Nijmeegse Waalsprong niet langer vastloopt. Maar de gemeenten Nijmegen en Lingewaard kwamen eerder niet tot een gezamenlijk plan.

Eigen plan inwoners

Inwoners van het gebied hadden daar vorig jaar schoon genoeg van en kwamen met een eigen plan. Dat plan is goedkoper, onder andere doordat de snelheid is verlaagd van 80 km/uur naar 50 km/uur.

Nijmegen en Lingewaard trokken vervolgens samen 6,5 miljoen euro uit voor de Dorpensingel. Maar daarmee bestond er nog een tekort.

Geen provinciale weg

De VVD vroeg deze woensdag om een bijdrage voor de weg, ondanks dat de Dorpensingel geen provinciale weg is. Frederik Peters, Statenlid voor de VVD: 'Het is geen provinciale weg, maar wel een weg die voor een groot gebied heel belangrijk is. Alle reden voor de provincie om er toch geld voor uit te trekken'.

Het bedrag is de helft van wat er nog nodig was. De rest wordt betaald door Nijmegen en Lingewaard. De provincie Gelderland heeft dit jaar geld over, zo'n 13 miljoen euro. Een deel daarvan kan naar de Dorpensingel.

Het is nu aan Gedeputeerde Staten om een voorstel te doen. En daar moet Provinciale Staten dan nog over stemmen. Over een aantal weken is duidelijk of het geld er ook echt komt. Maar het lijkt erop alsof een meerderheid van Provinciale Staten het plan zal steunen.

Zie ook: Dorpensingel bij Nijmegen is er nog lang niet

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: