Wat hebben Mariken van Nimwegen en V&D met elkaar te maken?

NIJMEGEN - Zij staat al jaren op de Grote Markt in Nijmegen, Mariken van Nimwegen. Ze is het symbool van de stad geworden en daarom verdiende ze ook een standbeeld.

Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. Deze week gaat hij langs bij het standbeeld van Mariken van Nimwegen op de Grote Markt in Nijmegen.

Pieter: Zoals Den Bosch Zoete Lieve Gerritje heeft en Groningen het Peerd van Ome Loeks, heeft Nijmegen het beeld van Mariken van Nimwegen. Kunstenares Vera van Hasselt maakte het standbeeld van Mariken ruim 60 jaar geleden. 

Ze koos voor een eenvoudig vorm want dat is passend voor Mariken. Pieter: 'Het was een eenvoudig meisje'.

Het standbeeld was een cadeau aan de stad van de Vroom en Dreesman. Pieter: 'Dat zat ook aan de Grote Markt. De V&D is weg inmiddels, maar het standbeeld staat er nog. Het lijkt nu of Mariken met medelijden naar het pand kijkt.'

Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat het toneelstuk Mariken van Nieumeghen in druk verscheen en daarom ging Pieter bij het beeld langs:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen
Deel dit artikel: