'Kerkstukken moeten terug naar de gevers'

PUIFLIJK - Het is de verkwanseling van erfgoed, geschiedenis en kunst. Dat zegt Jan Reijnen uit Puiflijk over het leeghalen van de kerk uit het dorp.

De Johannes de Doperkerk in Puiflijk is verkocht en daarom moeten alle kerkstukken eruit. Daar is Jan Reijnen het niet mee eens. 'Die spullen zijn verzameld door de mensen in het dorp.' Het is volgens Van Reijnen extra wrang omdat de parochie in een periode van jaren met verschillende acties 4,5 ton heeft opgehaald om de kerk te restaureren. De Puiflijker wil dat de spullen teruggaan naar de mensen die ze hebben geschonken. 

Samen een gemeenschap

Het gaat Van Reijen overigens niet alleen om de spullen. 'De Johannes de Doperkerk is zo’n plek waar al generaties lang wordt gebeden, gezongen, gedoopt, getrouwd en van waaruit de doden zijn begraven. Een plek waar mensen uit Puiflijk en Druten-Zuid samen gemeenschap vormen.' En dat verdwijnt. Tot verdriet van Van Reijnen. 

Laat zoveel mogelijk achter

De kerk is gekocht door vastgoedhandelaar Dirk Jan Franken uit Zetten. 'Ik weet nog niet wat ik met de kerk ga doen, maar ik weet wel dat ik het jammer vind dat alle spullen eruit gaan. Ik heb al aangegeven aan iedereen die het wil horen: laat zoveel mogelijk achter.'

Dirk Jan Franken maakte beelden van de kerk:

Op 19 juni is de overdracht en is de kerk echt van Franken. 'Ik zag laatst in Tilburg een jezusbeeld, die heb ik gelijk maar gekocht, dan staat er in ieder geval één beeld in.'

Op 27 mei wordt tijdens een kerkdienst bekendgemaakt naar welke parochie de spullen gaan. Het kerkbestuur wilde verder geen commentaar geven.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Druten
Deel dit artikel: