Wéér alleen maar witte mannen de baas in Apeldoorn

APELDOORN - Voor de derde keer op een rij stevent de gemeente Apeldoorn af op een college van wethouders met alleen maar mannen, witte mannen. Donderdagavond moet er officieel gestemd worden over de aanstelling van de vijf nieuwe wethouders maar nu is al zeker dat zij genoeg stemmen krijgen. Géén vrouwen, geen andere afkomst en volgens de oppositie zeker geen afspiegeling van de huidige maatschappij. En dat terwijl de gemeente Apeldoorn begin dit jaar nog een intentieverklaring ondertekende voor meer diversiteit op de werkvloer.

Sunita Biharie, fractievoorzitter van de SP, en Maaike Moulijn, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Apeldoorn zijn er echt boos en teleurgesteld over. Maaike Moulijn: 'Voor de derde keer op een rij zit er geen enkele vrouw bij en zijn het alleen maar weer witte mannen met een gezin. In het bedrijfsleven is het heel gewoon dat het meer divers is, maar hier lukt het dus weer niet'. 

Niet nationaliteit maar kwaliteit

Formateur en VVD-fractievoorzitter Jenny Elbertsen is het niet eens met de kritiek: 'Wij van de VVD hebben gewoon gekeken naar kwaliteit en niet naar het feit of iemand man of vrouw is. En daarbij, de beoogd wethouders hebben allemaal een ander uiterlijk. Het gaat er ook om waar je geboren bent, wat je achtergrond is en je opleiding die je gedaan hebt. Dat maakt ook divers'.

Biharie en Moulijn zijn het hier faliekant mee oneens en vinden dat de partijen niet genoeg hun best hebben gedaan om andere, geschikte kandidaten te vinden: 'Wij geven donderdagavond een aantal voorbeelden van mensen die óók geschikt zijn, mensen waarvan wij weten dat ze geschikt zijn en die zichzelf ook geschikt vinden. Vrouwen en mannen uit de politiek en daarbuiten die niet benaderd zijn. Daarmee was een gevarieerder college geformeerd. Die namen gaan we donderdagavond noemen'. 

Gemeenteraad wel meer vrouwen

Overigens zijn vrouwen in de nieuwe gemeenteraad in Apeldoorn wel beter vertegenwoordigd. In de oude raad werden 10 van de 39 zetels bezet door vrouwen, in de nieuwe raad zijn dat er 16. En dat is een stijging van 25 naar 40 procent Moulijn: 'Daar gaat het dus wel beter maar in het college moet dat ook. Het is geen kwestie van tijd meer, het heeft zijn tijd gehad'. 

En verder in Gelderland

Van de 53 gemeenten in Gelderland hebben 21 gemeenten het college met de nieuwe wethouders rond. Onder de 81 wethouders bevinden zich 25 vrouwen. Zo hebben de gemeenten Berg en Dal en Berkelland beiden een college met vier wethouders, waarvan drie vrouw zijn. Nijmegen heeft als grote gemeente zeven wethouders, waarvan er vier vrouw zijn. En in Zevenaar doen vijf wethouders het werk, waaronder drie vrouwen. Overigens zijn er bij de 21 gemeenten die een college rond hebben, 18 mannen aan het werk als burgemeester, en slechts drie vrouwen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn
Deel dit artikel: