Ellecom en De Steeg, villa's, landhuizen en arbeidershuisjes

DE STEEG - Aflevering 20, dinsdag 22 mei 2018: Ellecom-De Steeg 1952

De makers van de dorpsfilms doen 7 jaar na de oorlog de dorpen De Steeg en Ellecom op de Veluwezoom aan. Het eerste is een verzuild dorp met katholieke en hervormd christelijke inwoners. Hervormde kinderen gaan naar 1 van de 2 openbare scholen en de andere kids naar de katholieke. Zoals in veel kleine plaatsen in die tijd speelt het verenigingsleven een grote rol in het dagelijks bestaan. De Sportvereniging Ellecom (net na de oorlog opgericht) laat zich van haar beste kant zien met een grote gymnastiek-oefening waarbij vooral de meisjes en dames uitblinken.

Werk is er bij de plaatselijke middenstand en vooral bij steenfabriek Bingerden in de Havikerwaard. Daar zijn zelfs tientallen huisjes gebouwd voor de arbeiders. In de film is aan de kleding duidelijk te zien wie bij 'het werkend volk' en wie bij 'de gegoede burgerij' hoort. Boeren-met-de-pet, arbeiders en poetsvrouwen aan de ene kant en fraai geklede dames en heren bij royale villa's aan de andere kant. Voor de jongere heren is er een plaatselijke afdeling Christelijke Jongemannen Vereniging (CJMV), waar in ieder geval toen nog "lekker" gerookt mocht worden. Muziekvereniging Excelsior heeft leden uit beide plaatsen en zorgt voor een fraai optreden aan het eind van de filmdag.

Kijk hier de uitzending.

Uitzendingen Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

De arbeiderswoningen bij de steenfabriek in de Havikerwaard (still uit de film)

 

De serie wordt verlengd tot 10 juli en dit zijn de afleveringen:

Dinsdag 3 april - Aalst 1964

Dinsdag 10 april - Aalten 1967

Dinsdag 17 april - Elburg 1951 (met dank aan Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop)

Dinsdag 24 april - Groesbeek 1950 (met dank aan Heemkunde Groesbeek/Gerrie Driessen)

Dinsdag 1 mei - Brummen 1962 

Dinsdag 8 mei - Gaanderen 1959

Dinsdag 15 mei Millingen a/d Rijn 1972

Dinsdag 22 mei Ellecom-De Steeg 1952

Dinsdag 29 mei Zeddam 1958

Dinsdag 5 juni Varik-Heesselt 1963

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Rheden Ons Dorp - Uitzendingen
Deel dit artikel: