Gedenksteen Elspeet zorgt voor verdeeldheid

ELSPEET - Waar een gedenksteen zou moeten verbinden, zorgt de gedenksteen voor de Tweede Wereldoorlog in Elspeet voor flinke discussies.

Het verplaatsen van de gedenksteen was dinsdagavond het hoofdonderwerp tijdens de algemene ledenvergadering van de Dorpsvereniging in Mennorode. De steen was lange tijd in het centrum van Elspeet geplaatst, maar is inmiddels verplaatst naar de begraafplaats. 

Onenigheid over plek

De gemeente vindt dat een goede plek om te gedenken, maar voor veel inwoners van het dorp geldt dat niet. Een actiecomité vertegenwoordigd door Dirk de Bruin en Gerard Westenbroek, is handtekeningen gaan verzamelen om hun wensen kracht bij te zetten. Ook verweten zij het bestuur van de Dorpsvereniging te veel te zijn meegegaan met de plannen van B&W, terwijl was toegezegd zich hard te zullen maken voor terugplaatsing van de steen.

Voorzitter De Jong van de Dorpsvereniging weerlegde dit en gaf aan als vereniging geen partij te willen kiezen in deze kwestie. Gesprekken met B&W zullen tot een besluit moeten leiden.

'Steen moet terug'

Met steun van de handtekeningen zou wat het actiecomité betreft, het gemeentebestuur het besluit moeten heroverwegen en het liefst terugdraaien. Dan zullen de tegenargumenten, die nu hoofdzakelijk uit emotie bestaan 'de steen hoort in het centrum en moet terug' sterker moeten zijn.

Mevrouw Clina van Malkenhorst, van de commissie Herdenken WOll, hield een vurig pleidooi om deze zaak in rust en goed overleg met betrokken partijen op te lossen. Daarna overhandigde Dirk de Bruin aan voorzitter Bram de Jong de handtekeningen, die aan B&W zullen worden aangeboden.

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet RTV Nunspeet Elspeet Nunspeet
Deel dit artikel: