Nieuws

Hoop vervlogen voor pluimveehouder: alsnog ruimen door eiercrisis

Hij had nog een sprankje hoop, maar dat is inmiddels vervlogen. Na een jaar lang in onzekerheid te hebben geleefd, kreeg pluimveehouder Wim de Vries uit Terschuur dinsdag te horen dat zijn kippen alsnog worden vergast. De 18.500 hennen hebben nog steeds een te hoge waarde fipronil in zich. © Omroep Gelderland
TERSCHUUR - Hij had nog een sprankje hoop, maar dat is inmiddels vervlogen. Na een jaar lang in onzekerheid te hebben geleefd, kreeg pluimveehouder Wim de Vries uit Terschuur dinsdag te horen dat zijn kippen alsnog worden vergast. De 18.500 hennen hebben nog steeds een te hoge waarde fipronil in zich.
Het pluimveebedrijf zit in de problemen omdat vorig jaar zomer in eieren en kippen het giftige middel fipronil werd gevonden. Het middel werd door het Barneveldse bedrijf Chickfriend in een mengsel gebruikt, dat vervolgens in de stallen werd gespoten om bloedluis te bestrijden. Zo kwam de insecticide in de eieren, kippen en mest terecht. 
De pluimveehouder had op dat moment net een nieuw stalsysteem. Hij vermoedt dan ook dat de olieachtige substantie is blijven kleven aan de nieuwe staldelen en dat de kippen door het pikken het giftige middel hebben binnengekregen. Lange tijd zette De Vries zijn kippen op dieet, in de hoop dat het giftige middel uit het buikvet van de hennen zou verdwijnen. Maar dat is niet gelukt. 

Geen geld voor nieuwe kippen

Het raakt de pluimveehouder diep dat de kippen alsnog geruimd moeten worden. Hij vindt het zelfs 'onzinnig' omdat er nog maar een geringe hoeveelheid fipronil in de hennen zou zitten. De Vries wil na de ruiming graag nieuwe kippen, maar hij heeft daar op dit moment geen geld voor. Binnenkort zit hij met de bank om tafel om te kijken of er een betalingsregeling getroffen kan worden.

Onderzoeksrapport eiercrisis

Dinsdag verscheen ook een onderzoeksrapport van onder meer de pluimveesector met een terugblik op de eiercrisis. Daarin werden 22 aanbevelingen gedaan waarmee de sector hoopt dat verboden middelen, zoals fipronil, eerder worden opgemerkt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!