Celstraffen voor straatroof Apeldoorn

APELDOORN - De rechtbank heeft vier mannen uit Apeldoorn celstraffen opgelegd voor hun rol bij een straatroof in de nacht van 11 november 2017. Het slachtoffer werd bestolen en mishandeld, en ook zijn auto moest het ontgelden.

De mannen spraken met het slachtoffer af bij winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn om drugs van hem te kopen. In werkelijkheid wilden ze een appeltje met de dealer schillen. Het slachtoffer werd uit zijn auto getrokken en tegen de muur van een supermarkt gedrukt. De daders haalden spullen uit zijn auto, waaronder een jas en telefoon. Ondertussen werd het slachtoffer geschopt en geslagen. 

Meerdere overvallen

Een 20-jarige man krijgt de hoogste straf omdat hij volgens de rechtbank verantwoordelijk is voor het geweld tegen het slachtoffer. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan twee andere overvallen. De man krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Een 29-jarige Apeldoorner krijgt 9 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, omdat hij het slachtoffer naar de parkeerplaats lokte.

Jeugdstrafrecht

De rechtbank acht bewezen dat de 20-jarige man en 22-jarige man de spullen uit de auto hebben gehaald. De 22-jarige man krijgt daarvoor 15 maanden jeugddetentie, waarvan 5 voorwaardelijk. Hij pleegde naast deze straatroof nog een overval. De 20-jarige man krijgt 208 dagen jeugddetentie, waarvan 150 voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een werkstraf en een leerstraf opgelegd van respectievelijk 60 en 40 uur. De reclassering adviseerde de jongeren volgens het jeugdstrafrecht te berechten, volgens de wet kan dat voor jongeren van 16 tot en met 23 jaar. De rechtbank heeft het advies opgevolgd.

Alle daders krijgen een deels voorwaardelijke vrijheidsstraf met een proeftijd van 3 jaar. Tijdens hun proeftijd staan de mannen onder toezicht van de Reclassering en zijn ze verplicht zich aan eventueel bestaande problematiek te laten behandelen of moeten meewerken aan een dagbesteding.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn
Deel dit artikel: