Geen wiet voor Harm

HEELSUM - De kokerjuffer was de naam van één de allereerste coffeeshops van Nederland, ergens rond 1977. In het centrum van Enschede was een geheimzinnig pand waar je spullen kon kopen waarvan de wereld een stuk beter werd, naar het scheen.

Een leraar Maatschappijleer bij mij op school vond dat alle leerlingen die manier van wereldverbetering moesten leren kennen en daarom deelde hij wiet uit in de klas. De jaren ’70 waren heel progressief, maar toch werd de leraar toen het uitkwam langdurig op vakantie gestuurd. Ik was in die tijd veel aan het sporten. Dat leek mij een effectievere manier om de vrede te bevorderen. Dus geen wiet voor mij.

Nu meer dan veertig jaar later loop ik in een waadpak door de Heelsumse Beek op zoek naar kokerjuffers. Die zijn hier vanuit Limburg met z’n duizenden heengebracht omdat ze de waterkwaliteit heel erg kunnen verbeteren. Je hebt ze met kokers van zand, met kokers van houtsplinters, met mini-verzwaringskiezels. Hoogstens een centimetertje groot en fascinerend veel verschijningsvormen.

We willen allemaal op onze eigen manier een betere wereld.
Harm Edens

Ik ga kijken of ze zich langzaamaan door het hele stroomdal verspreiden. En terwijl ik daar loop te plonzen begrijp ik ineens waarom de coffeeshop voor die naam had gekozen. Want we willen allemaal op onze eigen manier een betere wereld.

Tekst gaat door onder de foto

Iedere zaterdag is weer een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Kijk hier de vorige uitzending terug:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Renkum Heelsum BuitenGewoon Blog Natuur
Deel dit artikel: