GASTBLOG OOIEVAARS: Waar is kuiken nummer 4?

WAMEL - Onze kleine ooievaar worden heel snel groot. Jacqueline Donkers houdt bij wat de kleine en de grote ooievaars doen. Dat er inmiddels ééntje mist is duidelijk. Het waren er vier, maar het zijn er nog drie. Wat er met nummer vier is gebeurd, is vooralsnog niet duidelijk.

5 mei 2018 Vanaf iets over 11 zien we dat het derde ei ook is uitgekomen: drie kleine wiebelkopjes in het nest. Om 11.20 uur komt een ouder terug van foerageren. De ouder die zat te broeden verlaat direct het nest. De ander braakt de krop leeg en de kleintjes beginnen begerig te pikken in de bol met pieren. De oude doet voor hoe ze het voer achter in hun keel moeten gooien, maar dat kunnen ze zelf al heel goed. Het kleinste jong zit hartstochtelijk te gapen. 

Kijk hier dat moment terug. Tekst gaat verder onder de video.

8 mei 2018 Om 15.37 uur is voor het eerst ook het vierde jong in beeld. Je kunt horen dat hij een ander geluid maakt dan zijn oudere siblings. Wat is het nog klein vergeleken met die anderen! Wat groeien ze snel!

Kijk hier dat moment terug. Tekst gaat verder onder de video.

9 mei 2018 De ouders zijn de hele dag bezig om het nest op te ruimen. Plukken hooi en gras worden verlegd, rommeltjes  worden buiten boord gegooid, takken voor de camera gestapeld. Het is soms moeilijk om echt in de nestkom te kijken, dus dan zie je een kleintje makkelijk over het hoofd. Vandaag twijfelen we of  het vierde jong nog in leven is. Op de chat zegt iemand dat hij wel gezien is, maar wij zien alleen maar drie oudste.

Die worden al echt groot, en grijs van kleur. Als ze eten pikken de jongen naar elkaar als echte broers en zusjes. Ook heffen ze bedelend hun snavels naar hun ouders op, maar die zijn onverbiddelijk: de jongen moeten zelf zorgen dat ze hun eten binnen krijgen.

11 mei 2018 Het kleine jong komt niet meer in beeld. Iemand op de chat zegt dat het door de ouder is opgegeten, maar dat hebben wij niet zien gebeuren.

12 mei 2018 in deze warmte staan de ouders veel rechtop in het nest. Ze staan met de rug naar de zon, hun vleugels gespreid en afhangend, als een zonnescherm. Soms gebruiken ze beide vleugels als parasol, maar een andere keer volstaat het om maar een vleugel te spreiden. 

13 mei 2018 Een natte dag. De jongen groeien als kool. Ze hebben al veertjes, zien er veel steviger uit, storten zich fanatiek op het eten dat de ouders uit hun krop opboeren. De vierde hebben we niet meer gezien. Dat is echt voorbij.

Deze gastblog is geschreven door Jacqueline Donkers. Zij kijkt dagelijks uit op 'onze' ooievaars. Onder het pseudoniem Dirkje van de Dijk schrijft zij voor regionaal huis-aan-huisblad “de Waalkanter” wekelijks een column over haar dagelijkse beslommeringen. Kijk hier live mee in het nest van de ooievaars.

Deel dit artikel: