Nieuws

Ede: half mei kunnen Meijer, Vreugdenhil, de Pater, Veltman en Hofsloot aan het werk

EDE - De vijf formerende partijen ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen, GroenLinks en VVD zijn in een vergevorderd stadium om te komen tot een nieuw college. Er word momenteel gewerkt de laatste puntjes voor wat betreft het concept bestuursakkoord.
Het akkoord wordt deze week aangeboden aan de Edese raad. Daarnaast zijn ook de kandidaat-wethouders bekend. Leon Meijer (ChristenUnie) en Willemien Vreugdenhil (CDA) keren terug in het college.

Oudgedienden en nieuwkomers

Peter de Pater (Gemeentebelangen) en Hester Veltman (VVD) verlaten hun raadszetel om wethouder te worden. Beiden waren fractievoorzitter. De Pater wordt tot zover bekend als fractievoorzitter opgevolgd door Gabriëlle Hazeleger.
Vermoedelijk zal Bart Omlo bij de VVD deze taak gaan vervullen. Lex Hoefsloot van GroenLinks was al eerder wethouder in Wageningen. Hoefsloot is voor Edese begrippen een nieuwkomer.

Geven en nemen

Cora Otter van de ChristenUnie reageert: 'De volle breedte van de Edese raad en de Edese samenleving is vertegenwoordigd in deze coalitie. Dat vroeg om veel gesprekken. Soms was het best makkelijk, maar soms was het ook lastig. Ik noem windmolens: de één heeft daar geen behoefte aan, de ander wil er graag twintig.'
'De ene partij wil koopzondag in heel de gemeente Ede, de ander wil het liefst het terug draaien. Soms was het geven, soms was het nemen. Wij leggen nu de laatste hand aan het bestuursakkoord. Ook zijn de kandidaat-wethouders bekend - er komt nu een onderzoek naar deze kandidaten', zegt Otter.