GASTBLOG GIERZWALUW: Uit de lucht gegrepen

BEEK-UBBERGEN - Het loopt nog niet allemaal soepeltjes in de kolonie. In nestkast A op zolder was nog helemaal geen activiteit, terwijl daar vorig jaar voor het eerst jongen werden grootgebracht. Die ouders verwacht ik eigenlijk nog steeds wel terug, maar dan zijn ze wel aardig laat.

Heftige vechtpartij

In nestkast 9 zijn regelmatig twee Gierzwaluwen te zien, maar ik vermoed, op basis van gedrag, dat één van de vogels dezelfde als afgelopen jaren is, maar de ander een nieuw aangetrokken partner. Spannend, want als het paartje van nestkast A nog terug kan komen, kan de oude partner misschien ook nog wel terugkomen. En dan zou een heftige vechtpartij volgen. In nestkast F is regelmatig een paartje te zien, maar er werd nog niet door het paartje gezamenlijk overnacht. In nestkast 9 ook nog niet trouwens. En in nestkast M komt zo nu en dan een paartje binnen, maar vaker een enkele vogel. En daar dus ook nog geen gezamenlijke overnachting.

Eigenlijk is nestkast 2 tot nu toe de enige waar het goed lijkt te verlopen. Het paartje kwam gezamenlijk aan op 8 mei en komt sindsdien elke nacht samen in de nestkast doorbrengen.

Hier kunt u de gierzwaluwen volgen. Onder de video gaat de tekst door.

Bijzondere nestjes

In nestkasten 2 en 9 heb ik de afgelopen dagen al de eerste nestbouw gezien. De al in de nestkasten aanwezige nestjes zijn inmiddels al jaren oud. Maar in de 9 maanden dat de Gierzwaluwen in Afrika rondvliegen wordt hier door allerlei beestjes aan de nestjes geknaagd. Het nest wordt daardoor elke winter wat kleiner.

Maar elk seizoen wordt er ook weer aangebouwd. En dat is altijd weer erg bijzonder. Waar veel vogelsoorten hun nest in de basis van takken of takjes maken doen Gierzwaluwen dat niet. In een nest gemaakt door Gierzwaluwen zul je zelfs slechts bij hoge uitzondering een takje vinden. Gierzwaluwen doen vrijwel alles vliegend. Eten (vliegende insecten), drinken (door laag over rustig water te scheren met de ondersnavel nog net in het water), paren en overwinteren. Alleen om eitjes uit te broeden landen ze. Dus ook niet om nestmaterialen te verzamelen.

Nest

Maar maak maar eens een nest met wat je in de lucht kan vinden! Dat is dus precies wat Gierzwaluwen doen. Ze vangen van alles uit de lucht. Licht spul dat op thermiek kan blijven zweven of door wat wind omhoog wordt geblazen. Pluisjes zoals zaadpluis van wilgen en distels, donsveertjes, zaden (zoals van iepen) en dor gras. Vooral dat laatste zet (gras?)zoden aan de dijk. Want alle nestmaterialen worden met speeksel aan elkaar geplakt. Maak donsveertjes of pluisjes nat en ze verliezen nogal wat volume. Gras heeft daar minder last van. En zo zag ik vandaag het nestje flink veranderen door twee leveringen (voornamelijk) dor gras.

Toch nog samen

Tussen het schrijven door kan ik natuurlijk niet niet naar buiten kijken. Vooral niet als ik een paar Gierzwaluwen roepend langs ons huis kan horen gaan. Zo stond ik net te kijken hoe de enkele Gierzwaluw in nestkast 9 in de avondschemering weer naar buiten ging. Daar kwam de vogel al snel een soortgenoot tegen en samen vlogen ze wat rond. En zo tegen 21:30 dook de eerste naar binnen. De tweede maakte nog een rondje en boog vlak voor de dakgoot af. Nog een rondje, weer langs de voorgevel. En nog eens. En nog eens… Nou, kom op joh! Uiteindelijk lukte het dan toch met zo’n prachtig sierlijke en razendsnelle duikvlucht precies de opening van 6,5 cm breed en 3 cm hoog in te schieten! Als je nieuw bent kost dat was gewenning, de beste aanvliegroute vinden en die spanwijdte van 40 cm precies op het juiste moment samen te vouwen om jezelf door een 6,5 cm brede opening te proppen.

Vreemde vogels

Net wat eerder deze avond kwamen de twee vaste bewoners van nestkast 2 binnen en ook in nestkast F op zolder zit nu een paartje. Geen slechte avond, drie paartjes overnachtend. Slaap lekker giertjes! En knuffel lekker, want dat doen ze ook veel.  Alleen waar nou weer de vogel van nestkast M is gebleven…? Het blijven vreemde vogels. Net als ik zelf ben. Misschien vind ik ze daarom zo leuk.

De live stream loopt helaas ook nog niet helemaal soepeltjes en zonder geluid, maar daar wordt door Omroep Gelderland aan gewerkt. Gelukkig zijn er nog de filmpjes die ik kan maken, al is het hoge geluid dat Gierzwaluwen maken daarin helaas een beetje vervormd. Luister vooral zelf ook naar het zomerse gegier waar de Gierzwaluwen hun naam aan danken. Of kom mee op excursie, zie www.xjochemx.nl/gierzwaluwen/excursies

Jochem Kühnen verdiept zich al bijna 15 jaar in de gierzwaluw. Aan en in zijn eigen huis is ruimte voor 33 paartjes. In Nijmegen en omstreken zijn bij nieuwbouw en renovatie door Jochems inspanning inmiddels meer dan 200 nestkasten opgehangen of ingebouwd. Hij geeft lezingen en leidt excursies, meer informatie is te vinden op zijn website, www.xjochemx.nl

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon Blog Natuur
Deel dit artikel: