Ze zaten vast in de beek, maar deze Arnhemse eenden hebben nu hun eigen loopplank

ARNHEM - Deze eendenfamilie in het centrum van Arnhem heeft het goed voor elkaar: in de Jansbeek zwemmen de eenden als enige rond. Maar er was een probleem: de kuikentjes konden de beek niet meer uitkomen. Dat probleem is door een even eenvoudige als vernuftige oplossing het hoofd geboden.

Volwassen eenden kunnen vliegen, maar jonkies hebben daar zichtbaar meer moeite mee, als het hen überhaupt al lukt omhoog te komen. En dus zagen de jonge eendjes in de Jansbeek zich genoodzaakt samen op een van de weinige droge stukjes te klimmen, wanneer ze even tot rust wilden komen.  

De eendensteen in de Jansbeek. Tekst loopt door onder foto

Foto: medewerker Dudok

Het werd een drukte van belang op een grote steen in het water. De kuikens verdrukten elkaar, of stoten hun broertje of zusje eraf. En nu ligt er plots een loopplank vanaf de kant de beek in. Een beheerder van een tegenovergelegen parkeergarage zag dat de gemeente de plank kwam plaatsen. 

Kuikentjes (en andere dieren) kunnen nu naar hartenlust op en van de 'kade' klimmen, voordat ze straks wegvliegen - en wellicht weer terugkomen en een nieuw nestje beginnen. 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Natuur
Deel dit artikel: