Nieuws

Menzis haalt cliënten weg uit Pelgromhof

Menzis Zorgkantoor verhuist cliënten van zorgaanbieders Pleyade en Vitaal Thuiszorg uit het bekritiseerde woonzorgcentrum Pelgromhof in Zevenaar. De cliënten en hun familieleden zijn daarover vrijdagmiddag geïnformeerd. Dat meldt een woordvoerder. © Archief
ZEVENAAR - Menzis Zorgkantoor verhuist cliënten van zorgaanbieders Pleyade en Vitaal Thuiszorg uit het bekritiseerde woonzorgcentrum Pelgromhof in Zevenaar. De cliënten en hun familieleden zijn daarover vrijdagmiddag geïnformeerd. Dat meldt een woordvoerder.
Het zorgkantoor regelt de langdurige zorg in de regio. Een woordvoerder spreekt van een 'uniek, moeilijk en pijnlijk' besluit om te stoppen met zorg in Pelgromhof. 'Het gaat om zorg voor een kwetsbare groep mensen. Maar we vonden het echt niet langer verantwoord om onze cliënten hier te laten wonen. Voor hen gaan we in de omgeving op zoek naar een andere woon- en zorgvoorziening.'
Het gaat onder meer om zeven cliënten van Pleyade die nu nog 24-uurs zorg ontvangen in Pelgromhof.

Ernstige waarschuwing

De Inspectie voor Gezondheidszorg kwam vrijdag met een ernstige waarschuwing richting Pelgromhof. Er zou sprake zijn van een risicovolle situatie voor cliënten door haperende samenwerking tussen de zorgaanbieders van het woonzorgcentrum. Pleyade en Vitaal Thuiszorg zijn twee van die aanbieders. Percura Zorg is de derde partij. De drie moeten van de inspectie afspraken maken over betere samenwerking.

Geen vertrouwen

Menzis Zorgkantoor heeft daarin geen vertrouwen. 'Pogingen tot verbetering leverden de afgelopen twee jaar ook niets op. Daarom trekken wij de stekker eruit", zegt de woordvoerder. Samen met Pleyade en Vitaal Wonen wijst het zorgkantoor de beschuldigende vinger vooral naar Percura Zorg.
Die partij wil vrijdag alleen bevestigen dat er inderdaad een onderzoek van de inspectie verscheen.
Cliënten van Menzis Zorgkantoor kunnen nu niet meer in Pelgromhof terecht. Daar gold overigens al een opnamestop voor cliënten die 24-uurszorg nodig hebben. Andere vormen van zorg blijven nog wel beschikbaar in het woonzorgcentrum. Het gaat dan onder meer om zorg die via de zorgverzekeraars wordt vergoed. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl