Oppositie Zutphen wil af van 'ongeschikte' wethouder

ZUTPHEN - Zes van de tien partijen in de raad van Zutphen dienen een motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge (PvdA). De partijen vinden haar ongeschikt voor de functie van wethouder.

Komende maandag wordt de motie door de oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, de Stadspartij, BewustZW en Burgerbelangen Zutphen Warnsveld ingediend. De nieuwe coalitie bestaat uit GroenLinks, SP, VVD en PvdA.

Redenen voor de motie zijn onder meer zorgprojecten als Het Plein en Delta, die de oppositie 'zorgenkindjes van Zutphen' noemt. Ze vinden dat de wethouder daar niet alert genoeg op reageert.

'Niet de juiste kwaliteiten'

Wethouder De Jonge zou 'achter de feiten aan hebben gelopen'. Ze mist volgens de motie-indieners het reflecterend vermogen die een bestuurder nodig heeft. Over het dossier Het Plein kreeg zij eerder al een motie van afkeuring.

In de vorige coalitie was De Jonge ook wethouder. 'De bestuursstijl van De Jonge laat zich typeren als solistisch met weinig politieke sensitiviteit', schrijft de oppositie in een persbericht. 'Zij vergeet in de processen niet alleen de gemeenteraad, maar ook vaak de regio mee te nemen.'

Terug in 2014

Onder haar bestuur zouden grote tekorten in het sociaal domein en slechte verhoudingen met buurgemeenten zijn ontstaan. 'Eigenlijk zijn we als gemeente Zutphen, nadat wij miljoenen hebben ingezet op de (door)ontwikkeling van het sociaal domein, net zover als in 2014. Met twee verschillen: onze reserves zijn leeg én we moeten 30 miljoen bezuinigen.'

Wethouder De Jonge laat via een woordvoerder weten niet te willen reageren en eerst in debat met de gemeenteraad te willen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl