Extreem weinig muizen in het bos en op de heide

RHEDEN - Het is een heel slecht muizenjaar. Dat constateert de Zoogdierenvereniging na tellingen op de Veluwezoom. Het aantal getelde muizen op de heide was maar een zesde van het aantal dat in een 'normaal muizenjaar' geteld wordt.

'Wij vangen muizen in vallen op de Veluwezoom', aldus Vilmar Dijkstra van de Zoogdierenvereniging. 'Dit jaar waren het er niet alleen weinig in het bos, maar ook op de heide. Dat geeft wel aan dat het er echt extreem weinig zijn. Het aantal gevangen muizen op de hei was dit voorjaar met één muis het laagst sinds de start van de monitoring in dit vegetatietype in 2013. In de voorgaande jaren lag dat aantal tussen de 6 en 26 muizen.' 

De extreem lage muizenstand was wel voorspeld. Die hangt namelijk samen met de hoeveelheid zaden van de eik en de beuk in het najaar en er waren vorig jaar maar heel weinig beukennoten en eikels.

Volgens de bioloog trekt dat wel weer bij: 'Het ziet er voor volgend jaar beter uit. We verwachten deze herfst veel meer eikels en beukennoten, dus dan zou het weer bij moeten trekken. Het is natuurlijk dat de stand ieder jaar schommelt, maar dit is wel de laagste stand sinds we zijn gaan monitoren. Als er geen lange droogte komt in de zomer, verwacht ik dat het volgend jaar weer beter is gesteld met de muizen.'  

Bekijk hier het fragment over de lage muizenstand uit BuitenGewoon (tekst gaat verder onder de video):

Roofvogels krijgen het moeilijk

Het lage aantal muizen heeft gevolgen voor de muizeneters. Dieren die afhankelijk zijn van muizen, zoals de boommarters, zullen een lastig jaar tegemoet gaan. Maar ook muizenetende roofvogels zullen het moeilijk krijgen.

Dat constateert ook Twan Teunissen van de stichting Ark Natuurontwikkeling en medepresentator van het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, deze zaterdag te zien bij TV Gelderland, besteedt presentator Harm Edens aandacht aan de biodiversiteit in Park de Hoge Veluwe. 

Bekijk de hele aflevering hier alvast online: 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: