Heeft het gesneeuwd in Nunspeet, of zit er wat anders aan de boom?

NUNSPEET - Het lijkt wel of de winter heeft toegeslagen in de Kuntzestraat in Nunspeet. Maar schijn bedriegt. Bewoners kampen er met een grote hoeveelheid rupsjes.

Bomen zijn wit, omdat ze bedekt zijn door rupsen van de spinselmot of stippelmot. Ook muren en gevels van huizen zitten her en der onder de (nog uit te komen) beestjes. Er is door een bewoonster gebeld naar de gemeente, maar die zou pas laat gereageerd hebben. 'Ik heb vijfentwintig keer gebeld, toen pas kwam de gemeente kijken.'

Niet schadelijk

De gemeente laat in een reactie op Facebook weten dat de spinselmot een normaal verschijnsel is rond deze tijd, 'dat ieder jaar weer de kop opsteekt. De rupsen weten in mum van tijd hele bomen in te pakken met grote witte dekens van zijden draden. Deze rupsen zijn onschadelijk voor de mens en vaak ook de boom'.

De gemeente gaat de bomen niet kappen, maar wil de rupsen selectief bestrijden. Er wordt gebruik gemaakt van een biologische bestrijding op basis van zeepextract (Xentari), wat de meeste rupsen doodt.

Spinselmotten hebben wat weg van eikenprocessierupsen, die ook netten spannen en die wél schadelijk zijn voor de mens, vanwege de zogenoemde brandharen. Die haartjes veroorzaken wonden bij mensen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Nunspeet Natuur
Deel dit artikel: