ROC Rijn IJssel Arnhem in de fout, leerlingen moeten alsnog examen doen

ARNHEM - Een groep van 15 leerlingen van het ROC Rijn IJssel in Arnhem moet alsnog examen doen, terwijl de school hen eerder ervoor had vrijgesteld. De Onderwijsinspectie heeft het ROC op de vingers getikt.

Het gaat om leerlingen van de mbo-opleiding Creatieve Industrie. Zij hadden al een havo-diploma op zak. Hen werd voorgespiegeld dat ze een vrijstelling zouden krijgen voor Nederlands, Engels en rekenen als ze binnen twee jaar met hun opleiding zouden beginnen, terwijl de opleiding Creatieve Industrie drie jaar duurt.

Wet verkeerd toegepast

Volgens het ROC Rijn IJssel voerde de onafhankelijke examencommissie de wet uit, maar blijken in de toelichting de regels strenger te zijn. In tegenstelling tot de inspectie, had de commissie daar geen rekening mee gehouden. 'De toelichting op de wet is helder en daar moet iedereen zich aan houden', aldus een woordvoerder.

Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met Karin Jansen van ROC Rijn IJssel:

De onderwijsinstelling heeft de gedupeerde leerlingen geadviseerd in beroep te gaan. De school kan dat zelf niet doen.

Extra lessen

De 15 gedupeerden krijgen nu extra lessen om zich voor te bereiden op het examen. Ook 75 andere leerlingen van de opleiding Creatieve Industrie zijn de klos, maar die zitten in het eerste en tweede jaar. 'Daardoor hebben zij nog genoeg tijd om zich voor te bereiden op het examen', aldus een woordvoerder.

Moet jij als leerling van ROC Rijn IJssel door de affaire alsnog examen doen? Mail ons: omroep@gld.nl  

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem
Deel dit artikel: