'Standbeeld Normaal maakt van Hummelo een bedevaartsoord'

HUMMELO - Het standbeeld van Normaal in Hummelo wordt vanmiddag officieel onthuld. Het kunstwerk staat al weken in de Achterhoekse plaats, ingepakt in plastic.

Het beeld is een eerbetoon van het Anhangerschap, de fanclub van Normaal. De keuze voor Hummelo is een logische. Zanger Bennie Jolink werd geboren in die plaats en woont er nog steeds.

De datum van de onthulling is ook niet toevallig, want Hemelvaartsdag 1975 is de officiële geboortedatum van Normaal. Toen trad de band voor het eerst op, in het openluchttheater van Lochem. Decennialang gingen anhangers op die dag naar het openluchttheater om de verjaardag van Normaal te vieren.

'Ze zijn net echt'

'Hummelo wordt het bedevaartsoord voor Normaal', voorspelt Henk Kelder, voorzitter van het Anhangerschap. 'Het beeld staat nu in plastic ingepakt, maar de laatste veertien dagen zijn er al veel mensen langsgekomen om foto's te maken.'

'Het standbeeld is compleet van brons, levensgroot en staat voor het ouderlijk huis van Bennie', zegt Kelder op Radio Gelderland. 'Ze zijn net echt, het is prachtig.'

Beluister hier het gesprek met Henk Kelder op Radio Gelderland terug.

Geen abstract gedrocht

Bennie Jolink, gitarist Ferdi Joly en bassist Willem Terhorst treden ook op na de onthulling. Ook drummer Jan Manschot is vereeuwigd in het beeld, maar hij overleed in 2014. 

Jolink liet eerder weten zich te kunnen vinden in de keuze voor kunstenaar Lia Krol. 'Het is gelukkig niet zo'n abstract gedrocht. Maar het is vooral mooi dat het door zo'n vakvrouw wordt gemaakt', aldus de voorman.

Zie ook: Mo'j 's kieken: in dit plastic zit het standbeeld van Normaal

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Bronckhorst Hummelo
Deel dit artikel: