Klimmer Van Rooijen naar hoogte van 8586 meter (en naar geld voor kansarme kinderen)

VOORST - Bergbeklimmer Wilco van Rooijen uit Voorst is als eerste Nederlander op weg naar de top van de Kangchenjunga. Dit is met 8586 meter de derde hoogste berg ter wereld en die ligt op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim.

Alleen de Mount Everest (8848) en de K2 (8611) zijn hoger.  

In 1955 werd de Kangchenjunga voor het eerst beklommen. Een Britse expeditie besloot enkele meters onder de top te blijven, omdat de plaatselijke bevolking die als heilig beschouwt.

Van Rooijen wil de top later deze maand bereiken en dat geheel op eigen kracht, zonder gebruik van extra zuurstof. Onderweg zetten de Gelderlander en zijn expeditie zich in voor een goed doel.

Inzet voor het goede doel

Sinds kort is hij ambassadeur voor Helping Hands 4 Smiling Faces. Deze stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Nepal door het financieren van tehuizen, scholing en andere primaire levensbehoeften.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Wikimedia Commons/Tomabarker

Met zijn team zet de klimmer zich vaker in voor het goede doel. Vijf jaar geleden haalden de inwoner van Voorst en zijn medeklimmers ruim 112.000 euro op voor Stichting Kinderen Kankervrij, KiKa. Dit gebeurde door vijf Europese bergen van 4000 meter en hoger met succes te beklimmen. 

Desastreuze expeditie

Van Rooijen beleefde in 2008 hachelijke avonturen op de K2; hij was drie dagen vermist, maar wist op eigen kracht nadat hij de top had bereikt het basiskamp te bereiken. Tijdens deze desastreus verlopen expeditie lieten elf klimmers het leven. De Voorstenaar bleek uiteindelijk zware bevriezingsverschijnselen te hebben. Sindsdien gaat hij door het leven zonder tenen.

De documentaire The Summit uit 2014 gaat over deze expeditie. Omroep Gelderland besteedde daar aandacht aan.

Bekijk hier de reportage:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst
Deel dit artikel: