Nieuws

Klooster Wapenveld moet weer in beeld komen

WAPENVELD - In Wapenveld, in de gemeente Heerde, stond in vroegere eeuwen een heus klooster. Waar precies is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt aan gewerkt om het stokoude gebouw weer in beeld te krijgen. Zaterdag is daarom een informatiepaneel onthuld op het terrein van camping 't Klooster, de vermoedelijke locatie.
In de directe omgeving zijn nog wel restanten van oude muren verwerkt in een boerderij maar voor de rest is het klooster verdwenen. Stichting Recreatie Wapenveld is de club die het klooster weer een gezicht wil geven.
Voorzitter Roel Docter: 'We hebben nu 5000 euro van het waterschap gekregen voor het eerste onderzoek. En binnenkort hebben we overleg met de provincie. Je moet nu beginnen met te zoeken waar de plek precies is. Wat ligt er eigenlijk nog en wat kunnen en willen we zichtbaar maken?' De stichting denkt dat het klooster goed kan zijn voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme.

Verblijf voor fraters

Klooster Hulsbergen bestond van 1407 tot 1578 en was het verblijf voor fraters. Die waren vanuit Zwolle naar Wapenveld verhuisd omdat de wereldlijke macht in Zwolle de populariteit van deze fraterbeweging als een bedreiging zag. Zij verbood de fraters om hun fraterhuizen uit te breiden. Op het hoogtepunt van zijn bestaan, rond 1500, had het klooster Hulsbergen, zo'n 450 hectare grond in bezit, een forse veestapel, enkele molens en een steenbakkerij.

Het water de baas

Na de onthulling van het informatiebord door wethouder Wolbert Meijer opent in bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed een expositie met als thema Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld. Ook die gaat over het klooster, want de bewoners hebben heel betekend voor de beteugeling van de IJssel en de afwatering van het gebied om goede landbouwgronden mogelijk te maken.
Op deze expositie zijn ook tekeningen te zien van het klooster gemaakt door Bernard Bos uit Heerde. Ook zijn er bodemvondsten te zien.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl