Nieuws

Zoveel lyme-besmettingen zijn er in uw gemeente

De Ziekte van Lyme komt relatief veel voor bij mensen in Gelderland, vergeleken met andere delen van ons land. Het noordoosten van Nederland kampt in zijn geheel met de meeste ziektegevallen. © Pixabay
De Ziekte van Lyme komt relatief veel voor bij mensen in Gelderland, vergeleken met andere delen van ons land. Het noordoosten van Nederland kampt in zijn geheel met de meeste ziektegevallen.
In het noordoosten (delen van Gelderland, Drenthe en Overijssel) is het aantal mensen met Lyme fors hoger dan in de rest van het land. Een reden daarvoor is dat in die provincies veel natuurgebieden zijn. 

Controleer op teken

Daarbij is het op Hemelvaartsdag op sommige plekken in dat gebied traditie om te gaan dauwtrappen. Omdat teken actief zijn in dit jaargetijde en zich graag ophouden in natte natuurgebieden, is het raadzaam extra te controleren op de kleine zwarte beestjes, waarschuwt een woordvoerder van Tekenradar
Kijk hier hoeveel lyme-besmettingen er de afgelopen jaren in uw gemeente waren:

Epe koploper

In Gelderland zijn de meeste besmettingen in de gemeenten Epe, Bronckhorst, Lochem, Winterswijk, Berkelland en Brummen. Het hoogste aantal mensen met de Ziekte van Lyme werd geconstateerd in Epe: 292,5 op de 100.000 mensen. 
Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt het aantal mensen met Lyme in ruim twintig jaar te zijn verviervoudigd. Afgelopen jaar meldden zich 25.500 mensen die de eerste Lyme-tekenen vertoonden, na te zijn gebeten door een teek.