Nieuws

Muziektolken laten doven genieten van Songfestival

ARNHEM - Miljoenen mensen kijken deze week weer naar het Eurovisiesongfestival, dat vanavond begint in Portugal. Onder de kijkers ook doven en slechthorenden, die meestal maar weinig meekrijgen van teksten, muziek en het gevoel dat een liedje bij je kan oproepen. Maar met behulp van muziektolken kunnen doven en slechthorenden toch van dit Songfestival genieten.
'Je loopt vast, je ziet namelijk zingen, maar je kan helemaal niks volgen. Ja, je kan het wel een beetje voelen, maar nee, echt volgen kan je het niet, dat is echt jammer.'  De dove Tom Uittenbogert uit Arnhem weet als geen ander hoe moeilijk het is om van het Songfestival te willen genieten als je niets kunt horen. Daarom hebben hij en twintig andere muziektolken de liedjes van het Songfestival vertaald voor doven en slechthorenden. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Muziektolken laten doven genieten van Songfestival

Samen een lied vertalen

Tom heeft gekozen voor het lied Together van de Ier Ryan O'Shaughnessy. Hij heeft met zijn partner en doventolk André het lied vertaald. 'Ik als dove vind het echt heel erg moeilijk om de muziek, plus het ritme, plus het liedje zelf helemaal simultaan te tolken en om te zetten, dat vergt echt heel veel voorbereiding dat kan ik dus ook niet alleen, daar heb ik een voeder voor nodig hé', legt Tom uit. 
Daarom doet André dat voor hem. 'Samen doen we dus stap voor stap, bijvoorbeeld eerst de tekst doornemen, wat is de inhoud precies, en als dat duidelijk is, wat is dan het ritme, dat kan hij dan voor mij horen en dan probeer ik hem te volgen en zo zet je dus samen dat hele proces om', aldus de dove Arnhemmer.

Livestream op Facebook

Op alle avonden van het Songfestival vertalen muziektolken de liedjes en dat is te volgen via een livestream op de Facebookpagina Muziektolk hoort erbij. Ze hopen dat in de toekomst de vertalingen van de liedjes voor doven en slechthorenden van het Songfestival ook gewoon op televisie te zien zullen zijn.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl