Nieuws

Thijs wil zichzelf zijn, maar wordt helemaal gek van lange wachtlijsten

ARNHEM - Thijs (12) uit Eerbeek heeft een vorm van autisme. Hierdoor heeft hij thuis last van woede-aanvallen. 'Als ik me geprikkeld voel dan ga ik naar mijn kamer, muziek luisteren. Maar soms is het te laat en dan ontplof ik', vertelt Thijs.
Dit verhaal gaat over de problemen in de jeugdzorg, zoals lange wachtlijsten en slecht bereikbare zorg. Vier weken geleden presenteerde minister Hugo de Jonge samen met onder meer minister Dekker en GGZ een actieplan Jeugdzorg. Hoe gaat dit helpen voor de 12-jarige Thijs?
'Dat betekent dat er veel kapot gaat, maar ook lichamelijk geweld', aldus zijn moeder Nicole Liefhebber.
Sinds zijn zevende krijgt het gezin hulp. Maar Thijs z'n agressie groeit, en er ontstaat een onhoudbare situatie. Er wordt besloten dat hij terecht kan bij Karakter, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Ede. Hij zou onderzocht worden en daarna starten met intensieve thuisbegeleiding. 

'M'n wereld ging kapot'

Na tien weken op de wachtlijst krijgt het gezin een telefoontje: Karakter kan Thijs niet helpen door een gebrek aan personeel. 'M'n wereld ging kapot', aldus Liefhebber. 'Dit was waar we zo naar verlangd hadden. Eindelijk de juiste hulp. Maar alles was weg.' Het gezin moet opnieuw op zoek naar hulpverlening, met de bijbehorende wachtlijsten. 
Via het actieplan Jeugdzorg zouden dit soort situaties in de toekomst moeten worden voorkomen. Wethouder Jolanda Pierik van Brummen legt uit: 'Drie jaar geleden zijn taken van allerlei versnipperde instanties overgegaan naar de gemeente. Er waren veel knelpunten die niet opgelost konden worden. Nu zijn we drie jaar verder. Wat zijn nu de knelpunten? Wat moet nu nog opgelost worden? Dat staat in dat actieplan.'

Hoop op verbetering

Volgens directeur behandelzaken voor de regio Gelderland en kinder- en jeugdpsychiater Irene Koopman is er goede hoop op verbetering met het actieplan voor kinderen zoals Thijs: 'De toegang aan de voordeur wordt versterkt. Dat zou moeten helpen kinderen sneller op de juiste plek te krijgen'. 
Jeugdzorginstelling Karakter geeft toe dat er een fout is gemaakt. Er is een afspraak met Thijs en zijn moeder gemaakt om te bekijken wat de best passende zorg zou zijn. Voor Thijs blijft het een bittere pil:  'Mijn hoop is weg. Ik wil gewoon dat ik mezelf weer kan zijn'. 
 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl