Nieuws

Weigerkroeg Tiel haalt huisregel van de deur na storm van kritiek

Links danscafé De Kikker
De eigenaar van danscafé De Kikker in Tiel die klanten weigerde die geen Nederlands spreken heeft de huisregel 'Spreek en begrijp de Nederlandse taal' van de deur gehaald. © Omroep Gelderland
TIEL - De eigenaar van danscafé De Kikker in Tiel die klanten weigerde die geen Nederlands spreken heeft de huisregel 'Spreek en begrijp de Nederlandse taal' van de deur gehaald.
De burgemeester noemde de huisregel discriminatie en andere horecaondernemers distantieerden zich van de regel. De cafébaas zegt tegen de NOS dat hij enorm is geschrokken en spijt heeft. 
Bij danscafé De Kikker moesten klanten bij binnenkomst 'goedenavond' zeggen of hun identiteitsbewijs laten zien. Mede-eigenaar Christjan Ernste zei eerder dat er misverstanden en ruzies ontstaan wanneer mensen elkaar niet verstaan.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Weigerkroeg Tiel haalt huisregel van de deur na storm van kritiek
'Als ik tegen een klant zeg: 'je hebt genoeg op, wil je het pand verlaten’ en hij snapt het niet, krijg je meteen trekken en duwen', vertelde Ernste. 'Ook als iemand per ongeluk een biertje van een ander omstoot en die begrijpt zijn excuus of uitleg niet, heb je gelijk stress.Als ik Polen weiger die niks begrijpen van wat ik zeg, sta je meteen neus aan neus, zo van: wat moet jij?'

Toeristen zijn welkom

Je verstaanbaar maken in het Engels mag ook, zei Ernste eerder. 'Natuurlijk willen we ook toeristen ontvangen.'
Danscafé De Kikker is met café De Tijd onlangs overgenomen. De cafés trokken in het weekend ook veel Poolse bezoekers. In Tiel bestaat bijna 10 procent van de bevolking uit arbeidsmigranten.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl