Hebt u een buxus in uw tuin? Vrees dan de buxusmot

ARNHEM - De buxusmot is aan een opmars bezig in onze provincie. De rupsen lusten maar één ding, getuige de naam: uw buxus.

Hetty Mathey uit Arnhem kan haar tuin afschrijven. 'Ik zag eerst alleen maar een soort spinnenwebben en ik heb ze weggeveegd.' Maar Mathey kwam van een koude kermis thuis. 'Toen ik goed keek, zag ik dat al die buxussen zijn opgevreten, overal zitten rupsen en cocons.'

Kars Veling van de Vlinderstichting herkent de problemen die spelen. 'De buxusmot is sinds een jaar of tien in Nederland en ze zijn erg lastig te bestrijden.' De mot is overgekomen uit Japan en heeft hier geen natuurlijke vijanden. 

Grote opmars

De mot is daarom bezig met een grote opmars. Rond 2007 waren er enkele meldingen in de Bommelerwaard. In tien jaar tijd is de mot ook gesignaleerd in het hele Rivierengebied tot aan de Achterhoek toe.

Ook zijn er enkele meldingen op de Veluwe. 

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Cydalima perspectalis

De buxusmot, ook wel Cydalima perspectalis genoemd, leeft op verschillende buxussoorten. In Nederland worden minimaal twee keer per jaar nieuwe motten verwacht. In april of mei en in september.

In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Vroeg in het voorjaar worden de rupsen weer actief en vreten ze verder aan de buxus tot ze verpoppen. Het popstadium duurt zo’n twee weken; de vlinders leven circa acht dagen.

Zo komt u er vanaf 

Als u motten, rupsen en buxussen in de tuin heeft, dan kunt u er op verschillende manieren vanaf komen.

Kars Veling geeft een aantal tips: 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op haar website ook een informatiepagina over de mot

Zie ook: 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Deel dit artikel: