Nieuws

900 hectaren natuur en een historie van bijna 900 jaar

Live-wandeling BuitenGewoon Heerlijkheid Mariënwaerdt
De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot het jaar 1129. De Vrouwe van Cuijk wilde dat er een klooster werd gebouwd waar gebeden zou worden voor de zielenrust van haar overleden echtgenoot. Op de fundamenten van dat klooster bij het Gelderse Beesd staat nu nog steeds de Heerlijkheid Mariënwaerdt.
BEESD - De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot het jaar 1129. De Vrouwe van Cuijk wilde dat er een klooster werd gebouwd waar gebeden zou worden voor de zielenrust van haar overleden echtgenoot. Op de fundamenten van dat klooster bij het Gelderse Beesd staat nu nog steeds de Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Live-wandeling

Volgers van het natuurplatform BuitenGewoon konden zondag 6 mei gratis met twee gidsen het landgoed verkennen. Verslaggever Laurens Tijink meldde zich live bij Radio Gelderland. Mariënwaerdt-gids Ans van Schaik vertelt hem over het ontstaan van het landgoed.

Heerlijke rechten

De Heerlijkheid is een familielandgoed van ruim 900 hectare en is al sinds 1734 van de familie die er nu woont. Inmiddels beheert de 9e generatie het landgoed. Baron van Verschueren houdt een toeziend oog. De naam ‘Heerlijkheid’ verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed bij aankoop kreeg: jacht-, pacht- en visrecht plus beheer van wegen en watergangen. Alles op het landgoed verwijst nog naar die Heerlijkheid van weleer. 

Duiven voor vlees en mest

Een van de rechten van de Heerlijkheid, was het houden van duiven. 'Gewone mensen' mochten geen duiven houden, een Heerlijkheid wel. De duiven waren vooral bedoeld voor het vlees en de mest. De duiventillen die nu nog op het landgoed staan, zijn niet meer helemaal origineel vertelt gids Ans van Schaik. 

Streekproducten

Het landgoed wordt op dit moment onderhouden door de inkomsten van streekproducten en de verhuur van zalen en locaties. De baron woont nog steeds met zijn familie in het landhuis. 

Meewandelen?

Volgers van het platform BuitenGewoon kunnen iedere eerste zondag van de maand met verslaggever Laurens Tijink op pad in een natuurgebied in Gelderland. Wilt u ook meelopen? Kijk dan hier hoe u zich kan aanmelden.
Van de wandeling op Mariënwaerdt staat een foto-album op Facebook en hier kunt u alle bijdragen van Laurens Tijink op Radio Gelderland terug vinden.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl