Nieuws

Historisch vliegtuig raast over Fort Vuren: 'Alles uit de oorlog komt weer naar boven'

VUREN - Tientallen mensen hebben zich vrijdag verzameld om een historisch vliegtuig over Fort Vuren te zien vliegen. Dit gebeurde ter nagedachtenis aan vliegeniers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
Het vliegtuig is een Avro Lancaster. Er zijn er nog maar twee van in de wereld die kunnen vliegen; een in Engeland en een in Canada. 'De Engelse regering laat dit vliegtuig kosteloos overvliegen. Dat blijft elke keer erg bijzonder', zegt Peter den Tek. Vanuit de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal probeert hij dit jaarlijks te regelen. 'Dit is een eerbetoon aan alle vliegers die in dit gebied zijn gesneuveld.' 

'Brok in mijn keel'

Er zijn ook een aantal Gelderlanders aanwezig die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt. 'Ik krijg altijd weer een brok in mijn keel als ik zo'n vliegtuig weer zie overvliegen.' Een andere bezoeker zegt: 'Prachtig het vliegtuig en de motoren, het roept weer herinneringen op van vroeger.'
Kijk hier het overvliegen terug: 

Drie rondjes

De Lancaster vloog drie rondjes om Fort Vuren heen en vertrok daarna richting België. Daar vliegt de Lancaster ook nog een aantal rondjes over verschillende plekken. 'In het fort is ook het Vliegeniersmuseum gevestigd wat is gericht op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied', vult Den Tek aan.
Het vliegtuig is in de oorlog vaak gebruikt als bommenwerper. In Nederland is de Lancaster ingezet als vliegtuig dat voedsel dropte bij onder andere Operatie Manna. In die operatie kreeg een groot deel van Nederland voedsel na de Hongerwinter. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl