Buxusmot rukt op in Arnhem, heggen kaalgevreten

ARNHEM - De buxusmot rukt op in Arnhem. Met name in het zuidelijke deel van de stad zijn klachten over het plaagdier te horen. De rups van de mot - de naam zegt het al - doet zich te goed aan buxusplanten. Die staat in veel tuinen als sierstruik.

Berichten over het dier komen uit onder meer Elderveld en Malburgen. Afhankelijk van de hoeveelheid buxus kan de rups zich makkelijk over de stad verspreiden. Ook in andere delen van Nederland, Duitsland en België is de rups waargenomen.

De dieren worden actief als de temperatuur boven de 10 graden komt, meestal vanaf april. De motten zetten de eitjes af op de buxusplanten. Die komen uit en de rupsen vreten de planten kaal.

Grote schade

Dat kan grote schade opleveren aan de buxushagen: dorre blaadjes en een soort spinrag-achtig weefsel in de planten. Als het zover is, is het vaak al te laat. De rupsen zijn dan al een tijdje bezig, zeggen deskundigen op diverse sites. Het beste kunnen bezitters van buxussen al vroeg in het seizoen zoveel mogelijk hun planten uitkammen en de kruipers verwijderen.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem RTV Arnhem Arnhem
Deel dit artikel: