Nieuws

Frans Timmermans bij herdenking Loenen: 'Wat is gebeurd, kan altijd weer gebeuren'

LOENEN - Wat is gebeurd, kan altijd weer gebeuren. Dat zei eurocommissaris Frans Timmermans vrijdag in zijn speech bij de dodenherdenking bij het Nationaal Ereveld in Loenen, waar rond de 3000 mensen bij aanwezig waren.
'Laten we ervoor zorgen dat het een levende herinnering blijft. Het is ontroerend hoe hier wordt herdacht. De dodenherdenking moet gekoesterd worden. Op dit ereveld is voor iedereen duidelijk waartoe haat kan leiden. Een menselijke ontsporing in onze geschiedenis', aldus Timmermans.
 Hoe herdenk jij 4 mei? Deel je foto's of video's met ons via WhatsApp: 06 - 22 05 43 52

'Waar komt die ontsporing vandaan?'

'Minder prominent zijn de beelden van waar die ontsporing vandaan kwam. Die vraag moeten we ons blijven stellen. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Een trein die ontspoort, komt niet altijd op dezelfde manier in de greppel terecht. Hoe kon in korte tijd het gevoel slachtoffer te zijn, omslaan in een diepe haat voor de vreemdeling.'

'Stem verheffen'

'Wat is gebeurd kan altijd weer gebeuren, daarom is herdenken belangrijk. Daarom hebben we de plicht om onze stem te verheffen als er een zondebok wordt genoemd. De jood die een speculant zonder vaderland wordt genoemd. De moslim die per definitie een terrorist is of de vluchteling die gelukzoeker of dobberneger wordt genoemd. Het is geen onschuldig woordgebruik. Het schept afstand en kan mensen buiten onze orde plaatsen zodat hun lot ons niet meer hoeft te raken. Het plaatst niet alleen hun handelen maar ook hun zijn onder verdenking. Vormen zij misschien een bedreiging?', vraagt de eurocommissaris zich af.

4000 oorlogsslachtoffers

Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen ongeveer 4000 oorlogsslachtoffers begraven. Zij kwamen sinds mei 1940 om in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname, concentratiekampen, bij executies of tijdens vredesmissies.
(tekst gaat door onder de foto)
Ruim 650 van hen kregen voor even een gezicht. Leeftijdsgenoten en nabestaanden nemen plaats achter de graven.
(tekst gaat door onder de foto)
Beelden hiervan en beelden van de herdenking zijn vandaag vanaf 17.20 uur elk uur te zien bij Omroep Gelderland in het tv-programma Ereveld vol leven.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl