Nieuws

Cocaïnesmokkel in ananassen; OM eist vier jaar cel

Een 43-jarige man uit Kerk-Avezaath moet, als het aan het OM ligt, voor vier jaar de cel in. Hij heeft in 2017 ongeveer 32 kilo cocaïne gesmokkeld naar Nederland, hij verstopte de drugs in ananassen. © Flickr
KERK AVEZAATH - Een 43-jarige man uit Kerk-Avezaath moet, als het aan het OM ligt, voor vier jaar de cel in. Hij heeft in 2017 ongeveer 32 kilo cocaïne gesmokkeld naar Nederland, hij verstopte de drugs in ananassen.
In juni 2017 kwam de politie de cocaïne op het spoor toen vanuit Costa Rica naar Geldermalsen een scheepscontainer werd vervoerd op de naam van Groot Global Trading BV. De container werd in de gaten gehouden toen hij de loods werd ingereden. De vier personen die in de loods aanwezig waren, onder wie de 43-jarige man uit Kerk-Avezaath, werden aangehouden.
De politie vond namelijk alleen maar ananassen, waarvan er 40 gevuld bleken te zijn met 800 gram cocaïne.

Drie vrijlatingen

Drie van de vier aangehouden personen zijn daarna snel weer vrijgelaten, zij zijn geen verdachten in de zaak. De man uit Kerk-Avezaath dus wel, ook al stelt hij dat hij niets wist van de cocaïne.
Daar denkt het OM anders over. 'Het scenario dat de verdachte niets wist, is volstrekt onwaarschijnlijk. Het is namelijk het bedrijf van de verdachte (waarvan hij de directeur en enig aandeelhouder was), die de lading heeft besteld. Het OM zegt ook dat de lading daadwerkelijk geleverd is aan de verdachte en hij was ook zelf aanwezig bij het lossen.

'Geen vitaal businessmodel'

De officier geeft ook aan dat er geen vitaal businessmodel is voor het bedrijf van de verdachte. Hij zou al een jaar lang behoorlijk verlies moeten lijden, maar doet dat niet.
Daarom wil het OM een gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van het voorarrest. Ook wil het OM meer dan 3 miljoen euro afnemen van de man door het financiële voordeel dat de verdachte zou hebben gekregen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl