Achterhoek

'Duitsers herdenken is goed, maar niet op 4 mei'

© Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is goed dat we in Nederland vaker stilstaan bij Duitse oorlogsslachtoffers, maar niet tijdens de herdenking op 4 mei. Dat zei Ad van Liempt vrijdagochtend op Omroep Gelderland. Van Liempt schreef meerdere boeken over de oorlog en maakte er ook een 12-delige documentaire over.
Een Gelderse herdenking van Duitse slachtoffers op 4 mei haalde al eens nadrukkelijk de media. In 2012 ontstond in Vorden ophef omdat bezoekers van een herdenking ook langs Duitse graven konden lopen. De rechter bepaalde dat de herdenking mocht doorgaan, maar dat burgemeester en wethouders niet langs de Duitse graven mochten lopen. In 2013 blies de gemeente een herdenking van de Duitsers zelf af wegens protesten.
Luister hier naar het gesprek met Ad van Liempt (de tekst loopt door onder de audio):

Duitsers vaker op bezoek

Vijf jaar later is er toenemende aandacht voor de Duitse doden, ook omdat Duitse nabestaanden steeds vaker bij ons op bezoek komen. Het Airborne Museum in Oosterbeek ontvangt bijvoorbeeld vaker bezoekers uit Duitsland, aldus Van Liempt. Zij zijn benieuwd naar verhalen van de Duitse kant van het oorlogsverhaal. Van Liempt: 'In Nederland keken we tot nu toe vrij beperkt naar de Duitse kant.'
Vooral in het oosten van het land is steeds meer aandacht voor Duitse doden, maar het wordt eigenlijk overal ongepast gevonden om daar uitgerekend op 4 mei bij stil te staan, stelt Van Liempt. Hij noemt de gevoeligheden bij nabestaanden van Nederlandse oorlogsslachtoffers nog te groot voor een officiële herdenking.
Vorden koos er de afgelopen jaren dan ook voor om tijdens de dodenherdenking niet stil te staan bij de Duitse slachtoffers.