Nieuws

Huizen moeten van het gas af, bewoners vrezen torenhoge kosten

WAGENINGEN - Wethouders van de gemeenten Wageningen, Utrecht en Woerden vinden dat het Rijk moet meebetalen aan de aardgasvrije proefwijken. Dat schrijft de Volkskrant. Bewoners zijn bang dat zij nu opdraaien voor de kosten van de proef.
Wageningen is een van de koplopers binnen de zogeheten warmtetransitie. Het streven is daar om in 2030 al van het aardgas af te zijn. Als een van de eerste wees de stad een aantal wijken aan die snel aan de slag moeten met de overgang. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Huizen Wageningen moeten van het gas af, bewoners vrezen torenhoge kosten
En dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden. Huizen moeten een warmtepomp krijgen, bewoners moeten gaan koken op inductie en er moeten zonnepanelen op de daken worden gelegd. Volgens de Volkskrant liggen de kosten tussen de 6500 euro en de 14.000 euro per huishouden. De wethouders zeggen dat er veel onduidelijkheid is over wie al die investeringen gaat financieren. En dat zorgt voor onrust bij bewoners.
Luister naar een gesprek met onder meer de Wageningse wethouder: 

'Te weinig ondersteuning'

Het kabinet wil dat Nederland in 2050 van het aardgas af is. Gemeenten spelen een cruciale rol in dat plan. Samen met wooncorporaties, energieleveranciers en bewoners moeten zij ervoor zorgen dat woningen en bedrijfspanden overgaan op bijvoorbeeld de warmtepomp. Maar er is te weinig ondersteuning, zeggen de wethouders van de gemeenten die voorop lopen.
'Er moet meer ondersteuning van het Rijk komen met geld en kennis', zegt de Wageningse wethouder Lara de Brito van GroenLinks tegen de krant. 'Wij krijgen een opdracht waarvoor niemand een oplossing heeft; wij zijn de eersten en iedereen kijkt mee.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl