Nieuws

Miljoenen voor medicijnonderzoek bij kinderen

Op afdelingen voor kinderintensive care en neonatologie is van vier op de vijf medicijnen de werking bij kinderen niet goed onderzocht. Dat zegt hoogleraar klinische farmacologie Saskia de Wildt van het Nijmeegse Radboudumc tegen de NOS. © Pixabay
NIJMEGEN - Op afdelingen voor kinderintensive care en neonatologie is van vier op de vijf medicijnen de werking bij kinderen niet goed onderzocht. Dat zegt hoogleraar klinische farmacologie Saskia de Wildt van het Nijmeegse Radboudumc tegen de NOS.
Een gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie stelt 130 miljoen euro beschikbaar om een Europees netwerk op te zetten voor het doen van medicijnonderzoek bij kinderen.
De Wildt, die al een jaar of twintig bezig is met dit onderwerp, coördineert zowel het Nederlandse expert-netwerk als het Nederlandse deel van het trial-netwerk. 'Er gaan acht studies lopen in dit nieuwe Europese netwerk', zegt de hoogleraar. 'Vier opgezet door de industrie en vier door academici. Voor elk van die academische studies komt zes miljoen euro beschikbaar. Voor de studies van de industrie twaalf tot twintig miljoen euro per onderzoek.'
In de studies wordt de werking van acht verschillende medicijnen bij kinderen onderzocht, maar dat is volgens De Wildt niet de voornaamste doelstelling ervan.
'We gebruiken die studies vooral om ons netwerk te testen. Wat gaat er goed en wat gaat er niet goed? En hoe kunnen we dat al tijdens het project verbeteren? Maar de studies zijn ook bedoeld om vast te stellen wat zo'n medicijnstudie bij kinderen nu eigenlijk kost. Dat helpt om ervoor te zorgen dat we een reële prijs voor het werk kunnen vragen, zodat het netwerk zichzelf kan bedruipen na afloop van dit project. En dat er nog veel meer kinderstudies gaan volgen.', aldus de hoogleraar tegen de NOS.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl