Nieuws

Hoera! Het Gelders parlement bestaat 600 jaar

ARNHEM - Het Gelders parlement is vandaag jarig. Het bestaat 600 jaar en is daarmee een van de oudste democratische instituties in Nederland. Daarom zijn vanaf vandaag voor het eerst de verbondsbrieven te zien, die het begin van het Gelders parlement betekenden.
De Gelderse steden en ridders waren het zat in 1418. De Hertog van Gelre dreigde te overlijden zonder erfgenaam, en dus zonder opvolger. Dat had eerder ook al tot problemen geleid en voor een bloedige opvolgingsoorlog gezorgd binnen het Hertogdom Gelre.
Daar zaten de steden en ridders niet op te wachten, dus kwam er een verbondsbrief waarin stond dat de Gelderse steden en ridders wilden bepalen wie de nieuwe hertog zou worden. En dat niet alleen. Ze wilden ook de hertog kunnen aanspreken als ze vonden dat hij het niet goed deed. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Het Gelders parlement bestaat 600 jaar
Volgens Johan Oosterman, professor aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, is dit uniek in Nederland, maar ook in Europa. De hertog was in eerste instantie niet gecharmeerd van het voorstel van de Gelderse steden en ridders. Maar vijf jaar later, toen de hertog kinderloos overleed, bepaalden toch de steden en ridders wie de nieuwe Hertog van Gelre werd. Het Koninkrijk der Nederlanden bereikte die mijlpaal pas 400 jaar later. 
De verbondsbrieven die het begin van de Gelderse democratie inluidden, zijn vanaf vandaag te bekijken in het provinciehuis in Arnhem. Daar blijven ze twee weken. Daarna zijn de middeleeuwse aktes in Zutphen te zien.
In Ridders van Gelre was vorig jaar al aandacht voor de verjaardag van het Gelders parlement
Hoera! Het Gelders parlement bestaat 600 jaar
StoryTelling:Picture:2314395-213119]
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl