Nieuws

Wild zwijn doodgeschoten in woonwijk Ede

Archief
Een wild zwijn is onlangs doodgeschoten in een Edese woonwijk. Dat bevestigt flora- en faunabeheerder Victor Nuijten van de gemeente Ede. © Pixabay
EDE - Een wild zwijn is onlangs doodgeschoten in een Edese woonwijk. Dat bevestigt flora- en faunabeheerder Victor Nuijten van de gemeente Ede.
Een zwijnkerend raster van 1.20 meter hoog houdt normaal gesproken wilde zwijnen in hun leefgebied. Het is volgens Nuijten nu de tweede keer in vijf jaar dat een zwijn over een raster is gesprongen. Soms gaan de dieren ook door een hek dat open is blijven staan. De reden is dat de zwijnen vanwege voedselschaarste op zoek gaan naar eten.

Terug in bos jagen lukte niet

Voordat er is geschoten is twee weken geprobeerd het zwijn met veel herrie en bombarie terug het bos in te jagen. Dat is niet gelukt. Het verdoven van het wild is volgens Nuijten geen optie. Door zijn schrikreactie gaat het zwijn rennen en kan het juist verder de bebouwde kom intrekken met alle risico’s van dien. Of het rent richting de weg met risico’s op aanrijdingen.
Daarnaast weet het zwijn inmiddels waar voedsel te vinden is, dus zou hij na terugplaatsing in het bos weer terugkeren richting de bebouwde kom. Ook komt er ontzettend veel bij kijken om een zwijn op te takelen en terug te plaatsen in het bos, zegt Nuijten. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl