Nieuws

Miljoen voor stap naar schonere en slimmere 'industrie 4.0'

De provincie Gelderland investeert 1 miljoen euro extra in slimme en schone fabrieken. Bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen kunnen gebruik maken van een subsidie om, zoals de provincie het noemt, 'de stap naar de industrie van de toekomst te maken'. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland investeert 1 miljoen euro extra in slimme en schone fabrieken. Bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen kunnen gebruik maken van een subsidie om, zoals de provincie het noemt, 'de stap naar de industrie van de toekomst te maken'.
'We hebben in Gelderland 8000 maakbedrijven die zorgen voor 100.000 banen, 11 procent van de banen in de hele provincie. We willen deze bedrijven helpen de stap naar de industrie 4.0 maken: een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. De schoorsteen eraf, 3D-printers en robots erin!', zegt gedeputeerde Michiel Scheffer.

Digitalisering en hergebruik grondstoffen

Het gaat om investeringen in 'moderne industrielocaties waar de nieuwste bewezen technologie op industriële schaal wordt toegepast'. Scheffer: 'Denk aan investeringen in slimme digitale productietechnologieën of in schone productieprocessen door hergebruik van grondstoffen of hernieuwbare energie. Voor de beste initiatieven is een financiële bijdrage mogelijk van maximaal 200.000 euro. Daarbij vragen we de ondernemer wel om de nieuwste kennis en ervaring te delen met mkb-ondernemers. Door kennisdeling willen we innovaties in de hele Gelderse maakindustrie stimuleren.'

Aanzuigende werking

Scheffer verwacht dat het voor 'de bedrijven die investeren in de industrie 4.0 gemakkelijker wordt om personeel aan te trekken. Vooral jongeren kiezen voor bedrijven waar de nieuwste technieken, zoals 3D-printers en robots, onderdeel zijn van het productieproces.' Ook verwacht hij dat deze 'industriële koplopers' in Gelderland een aanzuigende werking hebben op nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in de provincie. Bedrijven kunnen tot 1 september een subsidieaanvraag indienen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl